ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Nu kan du få CSN-lån till körkortet

CSN
Att ta CSN-lån till körkortet har visat sig populärt.
Sedan lite drygt två månader tillbaka går det att ansöka om lån hos CSN (Centrala studiestödsnämnden) för att finansiera körkortet.
Körkort är idag ofta ett krav när man söker arbete, och satsningen ett sätt att minska arbetslösheten.
ANNONS

Det nya lånet gäller endast för att ta körkort för personbil och lätt lastbil, så kallat B-körkort. För att ansöka måste man vara arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen.

– Vi har en direktkoppling mot Arbetsförmedlingen. De sökande anger inte några fler skäl i ansökan till oss. I och med att en person får ett beslut får denne också ett lånelöfte, säger Klas Elfving.

Lånet är på maximalt 15 000 kronor i tre utbetalningar à 5000 kronor.

Stort intresse

Intresset för lånet har visat sig stort. I början av vecka 44 hade 5757 personer sökt och beviljats lån, sedan starten den 1 september.

Det är framförallt i storstadslänen som suget är störst. Högst antal sökande finns i Skåne, 935 personer, följt av Västra Götaland, 841 personer och slutligen Stockholm 765 personer. Gotland ligger i botten med endast 20 ansökningar.

– De som har fått beslut är spridda över olika ålderskategorier, även om det är flest i åldersspannet mellan 19 och 37 år, säger Klas Elfving vid CSN:s presstjänst.

För att få körkortslån måste den sökande vara arbetssökande och det går att se preliminärt om man kopplar upp sig via CSN

Mest män som sökt

Hittills har nästan dubbelt så många män som kvinnor ansökt om körkortslånet, 3 792 män och 1 975 kvinnor.

Men det gäller att snabba på med ansökan, för snart är årets pengar slut.

ANNONS

– CSN får varje år en summa pengar som ska användas för körkortslånet. Myndigheten beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in och så länge pengarna räcker, berättar Klas Elfving.

Mer pengar att söka 2019

Under 2018 har regeringen avsatt 151 miljoner kronor till lånen, vilket räcker till totalt 10 000 personer, att jämföra med de 5757 personer som hittills beviljats.

Nästa år, 2019, blir det dock en rejäl påfyllning i kassan med 521 miljoner kronor, vilket räcker till cirka 35 000 personer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.