ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Dags att köpa eller sälja en begagnad bil?

Begagnade bilar kan vara en bra affär.
Begagnade bilar kan vara en bra affär.
Att köpa eller sälja bil begagnat är smart på många sätt – men det kan kännas lite som en djungel. Vad är viktigt att tänka på för en trygg affär?
Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert och hållbarhetsansvarig på konsumentorganisationen Motormännens riksförbund, ger sina bästa tips till både köpare och säljare.
ANNONS

För dig som ska sälja

Ha koll på dina papper. ”Många har ett lån på bilen. Lös lånet innan försäljning eller gör upp försäljningen på en bank. Då blir det en säker överföring och köpeskillingen används för att lösa lånet. Så länge det finns en kreditskuld på bilen kan den inte byta ägare.”

Hitta rätt prisnivå. ”Se till att ha ett pris som varken är för högt eller för lågt. Titta på vad liknande bilar går för på marknaden, men se till att jämföra med andra privata säljare och inte företag.”

Relevant annons. ”Istället för att berätta varför du säljer bilen, fokusera på vilken utrustning som finns och bilens skick. Berätta hur många mil den har gått, om däcken är nya osv – var saklig! Och skriv gärna om du accepterar betalning via Swish.”

Var ärlig! ”Om du säljer en bil som är åtta eller tio år gammal förväntar sig ingen att den ska vara som ny. Som säljare är du enligt köplagen dessutom skyldig att vara öppen med kända fel, även om det påverkar priset negativt för din del.”

Skriv avtal. ”Det finns bra avtal på vår hemsida att utgå ifrån. Specificera eventuella fel och brister här. Avtalet blir en trygghet för både dig och köparen.”

Transportstyrelsens app. ”Appen Mina fordon gör det enkelt att genomföra ägarbytet – se till att du har fått betalt först bara.

Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

ANNONS

För dig som ska köpa

Kontrollera bilens tekniska kondition. ”När du köper begagnad bil av en privatperson har du en mer långtgående undersöknings-plikt än om du köper av en bilhandlare. Ta med en vän som kan mycket om bilar, eller vänd dig till ett bilprovningsföretag som erbjuder begagnattester.”

Bilens ekonomi. ”Hos Transportstyrelsen kan du få information om huruvida bilen är belastad med kredit. Kolla gärna också så att det inte ligger skulder på bilen, som parkeringsböter eller obetald trängselskatt.”

Lita på magkänslan. ”Det är viktigt att påminna om att de allra flesta är ärliga. Lita på din magkänsla. Det passar inte alla att köpa och sälja bil privat, vissa upplever det som påfrestande och föredrar bilhandlare. Men ofta är det ekonomiskt smartare att köpa och sälja privat.”

Fakta

Bilhandlare eller privatperson?

När du köper en begagnad bil av bilhandlare har säljaren en plikt att upplysa dig som konsument om eventuella fel och ge rätt information. Dock brukar priset också bli högre. Köper du av privatperson har du som köpare en större plikt att själv undersöka bilen, men då brukar priset ligga på en lägre nivå.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.