ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Experten: Så väljer du rätt däck i sommar

Daniel Rosenblom hjälper dig att välja rätt däck till sommaren.
Daniel Rosenblom hjälper dig att välja rätt däck till sommaren.
Att vi byter till sommardäck på bilen är ett lika säkert vårtecken som att vi går över till sommartid.
Men hur ska jag tänka när jag köper nya däck?
ANNONS

Idag finns en uppsjö av däcktillverkare och däckmodeller med minst sagt varierande egenskaper i alla prisklasser och nätet svämmar över av erbjudanden om billiga däck. För den oinvigde kan processen att köpa nya däck kännas som en övermäktig uppgift, även om man lusläser motortidningarnas däcktester.

Daniel Rosenblom driver Bandhagens Däck i Stockholm och med nästan 20 års erfarenhet av däckbranschen kan han sina kunders behov utan och innan. Hans rekommendation är att man börjar med en enkel behovsanalys.

– Hur använder du bilen, hur långt kör du, var kör du och vilka däck sitter på bilen idag? Vilka faktorer spelar in i ditt val av däck: ekonomi, säkerhet, miljö, ljud- och åkkomfort osv.? Dessa grundfrågor gör att du rätt enkelt kan ringa in vilken kategori däck du behöver.

Får vad man betalar för

Daniel menar att många önskemål går att kombinera men att däckvalet i praktiken ofta blir en kompromiss.

– I regel får man alltid göra avkall på någonting. De vanligaste önskemålen från mina kunder är att däcken ska vara tysta och slitstarka men i slutändan är det nästan alltid prislappen som avgör, oavsett biltyp och privatekonomi.

Oavsett vilka krav man ställer på sina nya däck vill Daniel uppmana till att aldrig kompromissa med säkerheten.

– De stora däcktillverkarna lägger enorma resurser på att utveckla däck. Det innebär inte nödvändigtvis att det dyraste däcket alltid är det allra bästa men principen är att man får vad man betalar för. Tänk ”känt varumärke”. Har du aldrig hört talas om däckfabrikatet så ska du leta vidare.

Så säkra däck som plånboken tillåter

Daniel Rosenbloms rekommendation är att köpa så bra och säkra däck som plånboken tillåter och illustrerar vikten av ett säkert däck med att däckets kontakt med vägbanan bara motsvarar fyra handflator.

– Se det som en investering i din och andras säkerhet. Du skulle aldrig komma på tanken att kompromissa med säkerheten i många andra avseenden, så varför göra det med en så central beståndsdel som däcken på din bil?

ANNONS

För den som tycker att detektivarbetet med att hitta rätt däck verkar omständligt föreslår Daniel att man tar kontakt med en däckhandlare.

– En kunnig och seriös däckhandlares breda kompetens och stora erfarenhet gör att du får ett däck som är anpassat till både din bil, din plånbok och dina behov. Dessutom spar du tid!

Fakta

Att tänka på före, under och efter däckbytet

När ska jag skifta till sommardäck, hur vet jag om mina sommardäck håller en säsong till och vad ska jag tänka på när jag har bytt?

Bytesdags?

Lagen säger att din bil ska ha vinterdäck 1 december-31 mars vid vinterväglag. 16 april-30 september är det förbjudet att köra med dubbdäck såvida det inte råder vinterväglag. Daniel Rosenblom på Bandhagens Däck råder dock alla att ta det lugnt och inte få panik när kalendern slår om från mars till april.

Byt inte för tidigt! Alla vet att vintern kan göra oväntad comeback i början av april och i värsta fall står du där med en obrukbar bil med sommardäck. Jobba med lite framförhållning när det gäller däckbytet, särskilt om du anlitar en däckverkstad.

Håller mina sommardäck en säsong till?

Daniel menar att däckmönstret är en säkerhetsfråga och tipsar om att mäta mönsterdjupet på de befintliga däcken innan man byter.

Ett sommardäcks bromsförmåga på våt asfalt står i direkt relation till dess mönsterdjup. Minsta lagliga djup för sommardäck är 1,6 mm men jag uppmanar till att byta senast vid 3 mm då bromsegenskaperna på våt asfalt redan då är kraftigt försämrade jämfört med nya sommardäck. Vid en inbromsning på samma underlag kan däck med 1,6 mm mönster vara direkt farliga.

Vad ska jag tänka på i samband med att jag byter till sommardäck?

Glöm inte att kontrollera ifall däcken har rullriktning och montera dem enligt föreskrifterna så att däcken inte tappar sina inbyggda egenskaper. Kolla lufttrycket innan bytet och fortsätt även att kontrollera och anpassa lufttrycket regelbundet. Glöm heller inte att efterdra hjulbultarna efter några mil som en ren säkerhetsåtgärd.

Hur maximerar jag livslängden på mina sommardäck?

Den enskilt största insatsen du kan göra för både miljön, bränsleförbrukningen och plånboken är att köra med rätt lufttryck. Det spar mycket bränsle, dessutom förlänger du däckens livslängd genom att de slits normalt. Gör även en hjulinställning med jämna mellanrum för att undvika att däcken slits ojämnt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.