ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Kör bil utan att äga

En guide om du vill leasa,dela eller samåka.
Kör man mindre än 1 000 mil per år kan det löna sig att vara med i en bilpool.
Dags att skaffa bil i vår? Det finns stora möjligheter att inte äga sin bil. Här är en genomgång av för- och nackdelar med olika alternativ.
ANNONS

Fördelarna med att leasa bil är att du bekvämt får en ny bil utan att behöva belåna dig. Månadskostnaden är tydlig och service, reparationer, värdeminskning och annat kan ingå.

Riskerna med att leasa är att avtalen många gånger är snåriga och innehåller fallgropar, enligt en granskning av Konsumentverket.

Koll på slitaget

Vid leasing så prenumererar man på bilen vanligtvis 24 till 36 månader. När bilen ska lämnas tillbaka gäller att ha koll på vad som räknas som vanligt slitage. Fel som repad lack kan leda till dyra avdrag.

Det finns ingen särskild lagreglering av leasingavtal så det gäller att få koll på sina skyldigheter och rättigheter innan man undertecknar kontraktet.

Kräver planering

Ett miljövänligare alternativ till att äga sin bil är att bli medlem i en bilpool som till exempel Volvoägda Sunfleet. Som medlem där betalar man en månadskostnad som varierar beroende på hur mycket man kör.

En fördel är att man kan anpassa bilstorleken efter behov. Kör man mindre än cirka 1 000 mil per år kan det löna sig att vara med i en bilpool, enligt Konsumentverket.

Bildelning

Sunfleet har 26 000 medlemmar i Stockhomsområdet. En nackdel är att man kan behöva planera sin resa, eftersom bilarna kan vara uppbokade.

I Stockholm finns även DriveNow, bildelning i form av 300 bilar från BMW och Mini. Tjänsten har 35 000 medlemmar här. Bilarna är utspridda över stan och är främst avsedda för korttidsnyttjande.

ANNONS

Använd ditt nätverk

Samåkning innebär att erbjuda eller få skjuts av någon. Gå samman med kompisar eller gå med i nätverk som Skjutsgruppen, en grupp med 70 000 medlemmar. Deltagare erbjuder tomma platser i sin bil, buss eller båt. Grundtanken är att föraren bjuder på skjuts alternativt att man delar på kostnaderna.

Klara miljövinster

Andra sådana alternativ är till exempel bildelningstjänsten GoMore och mötesplatsen Samåkning.se

Här finns klara miljövinster men möjligheten till spontana resor är begränsad.

Mer tips

Mer råd och tips om olika sätt att ha bil på finns på exempelvis Motormännens Riksförbunds eller Konsumentverkets webbplatser. Även den ideella organisationen Gröna Bilister är engagerad i denna fråga och ger i vår ut boken ”Mobilisten – goda idéer för moderna bilister” som handlar om omställningen till ett mer hållbart resande.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.