ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Kraftig minskning av bildelsstölder i länet

Det är främst organiserade utländska ligor som stjäl bildelar i Sverige.
Det är främst organiserade utländska ligor som stjäl bildelar i Sverige.
De senaste två åren har antalet anmälningar gällande bildelsstölder i Stockholms län sjunkit med cirka 60 procent. Enligt kriminalinspektör Pelle Bengtson beror den positiva utvecklingstrenden på att fler individer kunnat lagföras och dömas tack vare ett effektivare arbete från polisens sida.
ANNONS

Stölder av bland annat rattar, airbags och elektronisk utrustning som navigations- och infotainment-system i bil nådde sin topp under 2016 och 2017 då 2 100 respektive 2 300 bildelsstölder anmäldes i Stockholms län. Sedan dess har anmälningarna minskat drastiskt till att 2019 omfatta cirka 700 anmälningar.

Kriminalinspektör Pelle Bengtson vid Gränspolisenheten Region Stockholm förklarar att bakgrunden till minskningen av antalet bildelsstölder är den särskilda grupp inom polisen som skapades för fyra år sen med uppgift att kartlägga och jobba mot internationella brottsnätverk.

– Bildelsstölder var det första området vi tittade på eftersom denna brottstyp ökade kraftigt under samma period. Av de tillslag vi gjort sedan dess och det stöldgods vi hittat har vi kunnat se att det är organiserade och internationellt verksamma ligor baserade i främst Litauen som legat bakom merparten av bildelsstölderna i Sverige.

Pelle Bengtson säger att stölderna är rena beställningsjobb där individer i Litauen får i uppdrag att åka till Sverige för att under ett par veckors tid stjäla utrustning som mediaenheter, displayer, instrumenthus, rattar och krockkuddar ur dyrare och välutrustade premiumbilar, främst BMW men även Mercedes, VW, Audi och Porsche.

– Stöldgodset lagras skyddat varpå det lastas på reguljära lastbilstransporter och slussas sedan ut via hamnar som Nynäshamn och Frihamnen till Litauen där godset sedan skeppas vidare till slutdestinationer i andra länder. Efter genomförd stöldturné återvänder förövarna till Litauen där de får betalt av uppdragsgivaren. Exakt var stöldgodset till slut hamnar vet vi inte helt säkert men vi har indikationer på att komponenterna tar sig så långt som Kina.

Som ett ytterligare led i kampen mot bildelsstölder skulle Pelle Bengtson gärna se en intensifierad kontroll av utgående trafik genom Stockholms hamnar.

– I höstas påbörjade polisen ett försöksarbete tillsammans med både tullen och kustbevakningen som på kort tid slagit väl ut. Dessa kriminella element och individer är mycket rörliga och gör man det för svårt och riskabelt att begå den här typen av brott i Sverige väljer man andra länder att begå brott i. Med andra ord, kan vi göra fler tillslag innan godset försvinner ut ur landet bör det ha en avskräckande effekt.

Fakta

Så förebygger du inbrott i bilen

De flesta bilinbrott handlar om stölder av lösa föremål i bilen som ägaren har glömt kvar, till exempel väskor, datorer och telefoner. Här är tre enkla åtgärder för att undvika bilinbrott i onödan:

  • Lämna inte stöldbegärlig egendom i bilen. En tom bil är ofta ointressant.
  • Kontrollera att bilen verkligen är låst. Signalen mellan bilnyckel och lås kan brytas med störsändare.
  • Lämna handskfacket öppet och tomt så att det syns att det inte innehåller något stöldbegärligt.
Källa: Brottsförebyggande rådet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.