ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Kan man ha bil i storstan?

Parkeringsjakten är en av Akilleshälarna för bilägare i stan.
Parkeringsjakten är en av Akilleshälarna för bilägare i stan.
Behöver man verkligen en bil om man bor mitt i stan? Och om man nu ska ha en bil, ska den vara stor eller liten? Är el bättre än diesel? Finns det egentligen något som kan kallas för stadsbil?
ANNONS

Behöver man en bil? Det är ens eget behov som avgör det. Bilen är inte till för att användas i staden, utan för de flesta för att ta sig ut från den.

– Även om man inte behöver en bil ofta, så värdesätter man den frihet det är att ha sin egen bil, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert och hållbarhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

Carl-Erik Stjernvall är teknisk expert och hållbarhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

Precis som när man bor i en stad, som utanför, kan en bil underlätta ens vardag. När man ska köra barn till träning, eller om man ska besöka vänner på landet, eller behöver bil till och från jobbet.

I en stad finns det fler lösningar och möjligheter till att ha åtkomst till bil än att äga en. Det finns bilpooler och man kan hyra bil. Delat bilägande är ett ytterligare alternativ. Men beslutet om att äga bil är ens eget. Frågan är vilken bil man ska ha när man bor mitt i en stad?

Mindre bil lättare att parkera

Flera faktorer är avgörande för vilken typ av bil man väljer. De ekonomiska förutsättningarna, möjligheten till att ställa bilen någonstans då man inte behöver den och hållbarhetsaspekten.

– Parkering är en viktigare fråga än vad man först tror. En mindre bil är lättare att parkera, det är större chans att enkelt hitta en plats åt en liten bil, säger Carl-Erik Stjernvall.

Motormännens Riksförbund har inte ändrat sina rekommendationer om val av bil, så som exempelvis en dieselbil. Det finns ännu inga miljözoner för personbilar i Stockholm.

ANNONS

– Däremot är det spännande med de olika bränslena. Här kommer ens eget beslut om hållbarhet in, söder Carl-Erik Stjernvall.

Laddhybrider är dyrare

En laddhybrid är för dyr för de flesta. Etanol och biogasbilar, där finns bara ett litet urval att välja mellan. De flesta nya bilar drivs fortfarande av diesel eller bensin.

Dieselbilar kan tankas med bränsle som innehåller HVO, syntetisk diesel. Några liknande alternativ finns inte för bensinbilar, så med tanke på det kan dieselbilen ha fördelar över bensinbilen. Dieselbilen har också lägre CO2-utsläpp.

– Har man möjlighet att köpa en bil med teknik som värnar om miljön så är det bra. Om man verkligen vill kan nog de flesta hitta ett alternativ, en bil som inte behöver så mycket fossila drivmedel, säger Carl-Erik Stjernvall.

Fakta

Utgå från detta när du väljer bil

Vilken är din budget. Inköpspris + månadskostnad.

Hållbarhetsaspekten. Om du är intresserad av det, alla är inte det.

Parkering. Vad ska du göra av bilen då den inte används.

Källa: Motormännens Riksförbund
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.