ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Många väntar in i det sista med att byta däck

Henrik Abrahamson, montör på Däckia Farsta.
När vintern slår till blir det fullt upp för montören Henrik med flera på Däckia Farsta.
Det är alltför vanligt att bilägare väntar in i det sista med att byta till vinterdäck.
– När det börjar bli frostiga morgnar är det dags att byta till vinterdäck säger Mats Abrahamsson, platschef på Däckia Farsta.
ANNONS

Den 1 december är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Men alltför många bilägare missar att skifta däck innan vintern slår till.

Det visade sig förra året då ett stort snöfall drog över Sverige i början av november. Var fjärde Stockholmare körde då med sommardäck den 10-11 november trots halkan, enligt en Sidoundersökning som försäkringsbolaget If låtit göra.

Kolla vädret

Att många bilägare vill byta däck när första halkan slagit till eller strax innan den 1 december är väl känt för Mats Abrahamsson, platschef på Däckia Farsta.

– Det bästa är att vara uppmärksam på vädret. När det börjar bli frostiga morgnar är det dags att sätta på vinterdäck, säger han. För de flesta Stockholmare står valet av vinterdäck mellan dubbdäck eller dubbfria vinterdäck.

– De dubbade vinterdäcken ger bäst grepp när det är riktigt halt underlag. På barmark har dubbdäcken och de nordiska dubbdäcken ungefär samma grepp, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.

Fakta

Fyra månader med vinterdäck

Personbilar ska ha vinterdäck under perioden 1 december till den 31 mars när det råder vinterväglag.

Under den perioden måste också däcken ha minst 3 millimeters mönsterdjup.

Dubbdäck får användas från den 1 oktober till den 31 mars. Däck ska förvaras mörkt och vid jämn temperatur. Det är skadligt för gummit att utsättas för solljus.

Rekommenderad livslängd för däck är högst sex år från tillverkningsdatum.

Källa: VTI, Försäkringsbolaget If.

Det råder dubbdäcksförbud på Hornsgatan, Fleminggatan och Kungsgatan i Stockholm. Bilar med dubbdäck sliter loss partiklar från vägbeläggningen och förbuden är till för att minska dessa hälsofarliga utsläpp. För bilister som mest kör i innerstan är därför de dubbfria nordiska vinterdäcken ett bra alternativ.

Kvalitet lönar sig

Däckia Farsta har ungefär 2 000 kunder på sitt däckhotell. Åt dessa kunder gör företaget rent och förvarar däcken och de får förtur till däckbyten.

– Det är runt 60 procent av våra kunder som kör med dubbfria vinterdäck, säger Mats Abrahamsson. Han rekommenderar vinterdäck av god kvalitet.

– Fyra premiumdäck kostar från 6 000 kronor och uppåt. På sådana däck sitter dubbarna fast ordentligt och de får bättre resultat på alla tester.

ANNONS