ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Myter och fakta om vinterdäck

Daniel Rosenblom på Bandhagens Däck.
Daniel Rosenblom på Bandhagens Däck.
Daniel Rosenblom på Bandhagens Däck om sanningar och föreställningar om vinterdäck.
ANNONS

SOMMARDÄCK FUNKAR INTE I KYLA

Sommardäck i lufttemperaturer under +5 °C funkar inte, gummiblandningen är gjord för att fungera i högre temperaturer och blir hårda när det blir kallt. De tappar allt grepp och all bromsförmåga.

I Stockholmsområdet och Mälardalen är bedömningen lite vansklig eftersom dags- och nattemperaturerna kan svänga ganska kraftigt under höst och vår.

KONTAKTA DÄCK­VERKSTADEN I GOD TID!

Vänd dig till en däckverkstad i god tid och boka tid för hjulskifte innan snökaoset i storstaden bryter ut. Dels för att inte överraskas av tidig vinter, dels för att undvika att ringa däckverkstaden när alla andra gör det!

OLAGLIGT MED FEL DÄCK!

Det är lätt att glömma men att ha fel däck på bilen vid fel tidpunkt är faktiskt olagligt! Och åk för allt i världen inte iväg till däckverkstaden på dina sommardäck när det väl har börjat snöa. Då är det redan alldeles för sent! Du är en trafikfara som äventyrar både din egen och dina medtrafikanters säkerhet.

VINTERDÄCK SKA KÖRAS IN!

Ett annat skäl till att lägga på vinterdäcken i tid är att vinterdäck ska köras in i 20 mil på barmark! Det finns en hinna på ytan på vinterdäcken som ska slitas bort, det gäller både dubb- och friktionsdäck.

ANNONS

NÄR ÄR MINA GAMLA VINTERDÄCK SLUT?

Lagen säger att man ska byta vinterdäck senast då mönsterdjupet är 3 millimeter men jag rekommenderar byte vid 5 mm mönsterdjup.

VAR REDO NÄR SNÖN KOMMER!

Från och med oktober får du ha dubbdäck oavsett väglag men ett vanligt misstag är att vänta för länge med att byta till vinterdäck på hösten! Friktionsdäck kan dessutom läggas på tidigt. Med dubbdäck drar man sig ofta för att lägga på dem eftersom man inte vill åka omkring och rassla på barmark långt innan snön faller. Men med friktionsdäck kan du vara förberedd när novembersnökaoset är ett faktum.

NÄR BLIR ETT VINTERDÄCK GAMMALT?

Inblandningen av naturgummi gör ett vinterdäck mjukt och följsamt. Men naturgummit gör även vinterdäcket känsligare för variationer i temperatur samt hur de förvaras och därmed åldras ett vinterdäck snabbare än ett sommardäck. Sju åtta år håller ett vinterdäck av god kvalitet innan det tappar spänst och blir torrt.

HUR SKA JAG FÖRVARA MINA VINTERDÄCK?

Vinterdäck innehåller naturgummi och är därför extra känsliga för hur de ska tas om hand och förvaras när vintern är över och du skiftar till sommardäck. Börja med att skölja av däck och fälg noga och avlägsna saltbeläggningen för att undvika torrsprickor. Förvara dem sedan svalt och mörkt. Absolut aldrig i påsar under altanen, då torkar de ut!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.