ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Packa bilen smart

Håll ordning i bilen och fördela vikten rätt.
Håll ordning i bilen och fördela vikten rätt.
Att lasta bilen rätt, särskilt vintertid, är ett kärt samtalsämne för Lasse Lindeberg på ALLI Förarutveckling när han pratar körsäkerhet.
ANNONS

 Bagagevikten ska fördelas jämnt, tunga saker ska lastas så lågt, så nära mitten och så nära baksätets ryggstöd som det går. Undvik att lasta ovanför ryggstödets övre kant. Använd i annat fall lastförskjutningsnät som delar av passagerar- och lastutrymme. Viktigt är också att man packar så att lasten inte kan kasa omkring i lastutrymmet.

Rätt lastteknik gäller i synnerhet de så populära taxboxarna. Lasse har genom åren sett många skräckexempel på vad för tungt och felaktigt lastade takboxar kan resultera i.

– Förutom avåkningar har jag även sett takboxar som helt enkelt lossnat från taket vid inbromsning! Att lasta tungt högt upp på bilens tak försämrar bilens väg- och bromsegenskaper avsevärt ifall du skulle behöva väja eller bromsa.

Låg tyngdpunkt

En så låg tyngdpunkt som möjligt är optimalt när det gäller all slags last i en bil. Undvik därför för tyngre föremål i takboxen och se till att den packas så att lasten inte kan åka omkring. Överskrid inte maxlasten som takbox och takräcke är godkända för.

Sist men inte minst är däcktrycket otroligt viktigt för bilens köregenskaper, något som de flesta glömmer bort.

– Extra viktigt är det förstås om du lastar bilen tungt, exempelvis när familjen ska åka på fjällsemester eller liknande. Anpassa däcktrycket inför resan, rekommenderat däcktryck står i bilens instruktionsbok.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.