ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Privatleasing vanligast bland unga storstadsbor

Storstadsbo med god inkomst – så ser den genomsnittlige leasingtagaren ut.
Storstadsbo med god inkomst – så ser den genomsnittlige leasingtagaren ut.
Privatleasing växer snabbast bland unga i storstäder. Och de väljer i första hand mindre bensindrivna bilar.
ANNONS

För många är det fortfarande en självklarhet att ha bil. Men att köpa och äga den är inte längre förknippat med samma status som förr. Enligt siffror från fordonsstatistikföretaget vroom.se är långtidshyra i form av privatleasing numera så vanligt att var tredje såld bil på privatmarknaden 2018 var privatleasad och hittills i år är privatleasingdelen på privatmarknaden 36 procent.

Vem är det då som privatleasar en bil och vilken biltyp är vanligast?

Enligt statistik från Trafikanalys för 2017/2018 är en person som privatleasar ofta en yngre sammanboende eller ensamstående storstadsbo med barn som tjänar bra och som leasar en
liten bensinbil.

Bryter man ner siffrorna ser man att privatleasing är vanligast i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö samt att privatleasaren i större utsträckning bor i flerfamiljshus än i småhus, bor i hushåll med barn och har stadig disponibel inkomst. I åldersgruppen upp till 30 år  valde nästan hälften av ”nybilsköparna” att privatleasa sin bil och man kunde också se att privatleasing var något vanligare bland kvinnor än hos män, 28 respektive 21 procent.

Lite förvånande verkar den genomsnittlige privatleasingtagaren däremot måttligt intresserad av att testa ny teknik som elbilar och elhybrider. Istället väljer man främst bensindrivna bilar och av MRF:s statistik för 2018 kan man se att tio-i-topp-listan för privatleasade bilar domineras av mindre bilmodeller från Volkswagen, Renault, Skoda, Toyota, Audi, Seat och Nissan.

Källor: Trafikanalys, MRF, Vroom

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.