ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Bästa råden för att köra säkert i vinter

Tips inför vinterkörning.
På vintern blir betydligt fler fotgängare dödade i trafiken jämfört med resten av året.
Carl Zeidlitz på Motormännens Riksförbund.
Förbandsväska och reflexvästar är bra att ha i bilen på vintern, enligt Carl Zeidlitz.
Stressa inte, håll avstånden och använd rätt däck. Det är bästa expertråden för att köra säkert på vintern. Den här tiden på året dödas flest fotgängare i trafiken.
ANNONS

45 procent av alla dödsolyckor med fotgängare sker under perioden november–februari, enligt statistik från Motormännens Riksförbund.

– Så har det sett ut under de senaste två åren. Det sker också en kraftig ökning av antalet fotgängare som blir allvarligt skadade i kollisioner med fordon. Under december sker dubbelt så många olyckor som under en normalmånad, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

Halt och isigt

Uppgången av olyckor beror på årstidens mörker och att vägarna blir hala och isiga. Fotgängare kan förbättra sin säkerhet genom att bära reflexer. Som bilförare handlar det om det egna beteendet och att se över sin bil.

– Det är bra att köra extra försiktigt på vintern. Oskyddade trafikanter dyker upp med kortare varsel och väglaget ger dig längre stoppsträckor, säger Carl Zeidlitz.

Fakta

Checklista för vinterkörning

Kolla frostskyddet i kylaren och spolarvätskan. Fyll på med rätt vätska vid behov.

Varningstriangel ska alltid finnas i bilen. Kan kompletteras med en så kallad varningspuck. Den har blinkande ljus och placeras ovanpå biltaket.

Hopfällbar snöskyffel.

PET-flaska med grus. Gruset är bra om man kört fast på is.

Förbandsväska.

Fräscha torkarblad.

Reflexvästar. Då syns du bättre i mörkret om du måste ge dig ut på vägen.

Startkablar.

En filt och varma handskar om man blir stående med sin bil.

Ficklampa.

Låsolja och spray för att undvika att dörrar och lås fryser igen.

Under perioden 1 december till den 31 mars ska personbilar ha vinterdäck om det råder vinterväglag.

– Om man kör på isigt underlag är dubbdäck det mest trafiksäkra. I områden med mildare vintrar är dubbfria vinterdäck för nordiska vägar ett bra alternativ. Kolla att däcken har rätt mönsterdjup, helst 5 mm. Det är också alltid viktigt att ha rätt lufttryck i däcken.

En motorvärmare gör stor skillnad för bränsleförbrukningen, miljön och motorns livslängd.

Carl Zeidlitz

Inför vintern kan det vara bra att kolla dörrarna och låsen. Genom att spreja silikonspray på gummilisterna kan du förhindra att dörrarna fryser fast.

Carl Zeidlitz rekommenderar bilister att använda elektrisk motorvärmare på vintern.

– En motorvärmare gör stor skillnad för bränsleförbrukningen, miljön och motorns livslängd. Starta motorvärmaren ca en timme före start. Då värms motorn upp och kommer snabbare upp i arbetstemperatur.

ANNONS