ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Sitt rätt när du kör

Sitt inte för långt bort från ratten, är ett tips från experten.
Sitt inte för långt bort från ratten, är ett tips från experten.
Sittställningen bakom ratten är betydligt viktigare än du tror, förklarar förarutvecklaren Lasse Lindberg.
ANNONS

Sittergonomi handlar dels om att kunna sitta avslappnat men också om att vara förberedd på att med kort varsel utföra snabba, säkra manövrar. Ett vanligt misstag är att vi sitter för tillbakalutade, för lågt och med för raka armar.

– Tumregeln är cirka fyra fingrars bredd upp till taket. Sitt upprätt, med händerna kvart i tre på ratten då det ger bäst manöverförmåga. Sitt inte för långt från ratten, armarna ska vara lätt böjda så att du lätt kan manövrera bilen. Ju rakare armar, desto mer kraft går det åt att styra bilen. Jämför med hur du bär en mjölkförpackning – du bär den ju aldrig med raka armar, eller hur? Dessutom orsakar raka armar och ben större skador på skelettet vid en kollision.

Skippa bylsiga jackan

Ett annat tips är att inte sitta med bylsiga jackor på i bilen.

– Ta av dig jackan när du stiger in i bilen, även om det är kallt. Jackan skapar ett glapp mellan säkerhetsbältet och kroppen vilket gör att bältet inte kan skydda dig som det var tänkt i händelse av en kollision. Eftersträck bältet när du spänt fast dig om bilen inte är utrustad med en sådan funktion.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.