ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Så tar du körkort – en snabbguide

Man kan övningsköra på många sätt.
Man kan övningsköra på många sätt.
Vägen till körkort kan vara både lång och kort. Allt beror på hur motiverad och snabblärd du är, och i viss mån hur mycket pengar du har.
ANNONS

Innan du kan börja övningsköra måste du göra en synundersökning och skaffa körkortstillstånd. Det är också bra att börja med körkortsteorin i tid, då den ofta är till hjälp under övningskörningen. Teoriprov och de två riskutbildningarna är lika för alla, men när du väl ska börja övningsköra har du flera val.

Privatist: Om du övningskör privat måste du ha en godkänd handledare samt gå en introduktionsutbildning. Handledaren ansöker gratis hos Transportstyrelsen. Utbildningen kostar 300-400 kronor och den genomförs hos en trafikskola och gäller i fem år från den dag den genomfördes. För att bli handledare måste vara 24 år, ha ett giltigt körkort från Sverige/EES-land och haft körkort för fordonet ni ska köra i minst fem av de senaste tio åren. Eleven måste ha körkortstillstånd.

Fördelen med att övningsköra privat är att du slipper betala för körlektioner. Som privatist bokar du uppkörning hos Trafikverket.

Intensivkurs: Att ta en intensivkurs i körkortsutbildning är allt mer populärt. Då kombineras teori med körlektioner under en väldigt kort tid: mellan en till fyra veckor.

En intensivkurs brukar kosta 12-20 000 kronor.

Fördelen med en intensivkurs är att du lär dig mycket på kort tid och därmed får ditt körkort snabbt. Du kör med korta tidsintervaller mellan lektionerna, vilket betyder att du inte hinner glömma det du har lärt dig.

Med en intensivkurs sparar du ofta både tid och pengar.

Körskola: På trafikskolan får du en egen undervisningsplan som beskriver hur utbildningen ska leda fram till kursplanens mål – ett körkort. En fördel är att du övningskör i bilskolans bil och lär dig av erfarna lärare och bilförare.

Priset för att ta ett körkort hos en körskola varierar beroende på dina förkunskaper.

ANNONS

Körlektioner kostar allt från 400-600 kronor för 40 minuter upp till 800-1000 kronor för 60-70 minuter. I snitt hamnar kostnaden på cirka 15 000 kronor totalt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.