ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Bästa tipsen om du ska semestra med hyrbil

Det är klokt att tänka igenom de alternativ som finns innan du ger dig ut på vägarna.
Det är klokt att tänka igenom de alternativ som finns innan du ger dig ut på vägarna.
Att hyra bil på semestern är vanligt. Både på resan utomlands och i Sverige.
Men vad är det viktigaste att ha koll på?
ANNONS

Istället för att sitta på långresa till semestermålet i bil, väljer många flyget dit och sen hyr man en bil på plats. Eller så kanske man inte har egen bil, men vill under semestern kunna ta sig runt och se saker som det är krångligt att komma till med andra medel.

– Fördelen med att hyra bil under semestern, eller under just de perioder man behöver en bil, är att man slipper kostnaderna hela året, utan tar dem under den tid man behöver en bil, säger Katja Runestam Prinzell på Motormännens Riksförbund.

Katja Runestam Prinzell.

Det är praktiskt att inte behöva ha mer ansvar eller kostnad för en bil än man behöver, menar hon.

Det finns märkesuthyrare, samma utomlands som i Sverige. Med dessa har man ett avtal hela vägen om man ska utomlands.

Sedan finns hyrbilsförmedlare, och där är fler företag inblandade. Märkesuthyrare har egna bilar och kontor på plats. Fördelen med att hyra direkt av en märkesuthyrare är att du får avtal med en part.

Hyrbilsförmedlare har inga egna bilar utan förmedlar uppdrag till lokala uthyrningsbolag på plats. Hyr du via förmedlare får du därför två avtal.

Ett med förmedlaren du bokar hos och ett du skriver på hos uthyraren där du hämtar bilen.

ANNONS

Oftast är det problemfritt att hyra av en förmedlare. Men skulle något gå fel riskerar du att bollas mellan de båda avtalsparterna. De flesta förmedlare har ingen svensk kundtjänst.

– Där kan det vara svårare att ha koll, det kan till exempel lätt bli så att man tecknar en större försäkring än vad man egentligen behöver, säger Katja Runestam Prinzell.

– Men det är viktigt att ha koll på villkor och försäkring, så man har ett ordentligt skydd om olyckan är framme. Läs igenom dem, ta kopior och ta med dem på resan, fortsätter hon.

Letar man efter billigare alternativ finns det, men kräver dock att du har lite kunskap, tid och ork att hitta erbjudanden hos förmedlare eller lokala uthyrningsfirmor.

– Mitt bästa tips är ändå: kolla upp villkoren ordentligt! Att man kollar bilen då man hämtar ut den. Plåten, inuti bilen, under bilen, säg till om ni hittar något, ta gärna bilder och se till att det finns skriftligt på detta! Gör också en besiktning när ni kommer tillbaka, säger Katja Runestam Prinzell.

ANNONS