Anders Ygeman (S) knackade dörr i Högdalen

Ygeman knakcar dörr i Högdalen
Högdalenborna bjöd in Anders Ygeman.
En igår kväll fick en del Högdalenbor oväntat besök.
En före detta minister knackade på dörren mitt i middagsbestyren.
– Jag stod i köket medan de lagade mat. Det blev bra samtal, säger Anders Ygeman (S).

En och annan Högdalenbo fick oväntat besök på tisdagskvällen, när före detta inrikesminister Anders Ygeman (S) knackade på dörren mitt i middagsbestyren.

– Det blir ju lite speciellt. Man får ge folk en liten sekund så att de kommer på vad de vill säga. Men de allra flesta bjöd in mig. Antingen stod vi i hallen eller så stod jag i köket medan de lagade mat, säger Anders Ygeman.

Det är närmare ett år kvar till valet men röstfisket är redan igång. De var ett tiotal Socialdemokrater som hälsade på hos ett hundratal Högdalenbor.

– Jag tog radhusen på Harspsundslingan. Jag vet inte om det var för att det regnade som jag fick dem, säger Anders Ygeman och skrattar.

– Men jag är ju uppvuxen två stationer därifrån och har jobbat på Konsum i Högdalen, så det känns som hemmaplan.

Anders Ygeman är uppvuxen i Hagsätra och bor numera i Årsta.

Vad ville folk prata om?

– Igår handlade det en hel del om sjukvård. Att det är för lite personal i sjukvården, det kom upp flera gånger. Det material som vi hade med oss handlade om trygghet. Sedan var det en del allmänna frågor och synpunkter kring hur det går för regeringen.

Anders Ygeman avgick som inrikesminister i somras efter IT-skandalen på Transportstyrelsen, men är fortfarande gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Han är också ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm.

Vilken tycker du är den viktigaste politiska frågan lokalt?

– När det gäller Vantör så tror jag att trygghetsfrågorna är viktigast för människor. Vi måste få fler poliser på palts i söderort. Vi måste ta reda på var och när människor är otrygga.

Det har varit många skjutningar kopplade till gängkriminalitet i söderort den senaste tiden. Hur ska ni komma till rätta med det?

– En viktig sak på nationell nivå är den nya lagen för vapenbrott med oligatorisk häktning och minimistraff på två års fängelse, men skarpare straff i de flesta fall. Sedan måste det bli fler poliser, det är därför vi för den här satsningen i budgeten på nya poliser.

Men går det tillräckligt snabbt att få nya poliser på plats?

– Nej, det är ett problem. Det finns många sätt att jobba med det under tiden. Ett bra exempel är ordningsvakter som är knutna till polisen, som tanken är i Husby, även om det har blivit försenat där.