ANNONS

Det här avgör höstens val i Danderyd

"Vi måste ta emot fler flyktingar" säger Alexandra Eklund.
"Vi måste ta emot fler flyktingar" säger Alexandra Eklund.
Mer liv, fler bostäder och bättre integration. Det efterfrågar Danderydsborna när Mitt i gav sig ut på stan för att ta reda på vilka valfrågor som ligger varmast om hjärtat.
ANNONS

Vilken lokal fråga är viktigast för dig i valet?

Conny Jansson, 74, pensionär, Danderyd.
– Ja vi står ju här i Mörby Centrum. Här skulle jag verkligen vilja att politikerna försökte få det lite mer livaktigt. Egentligen gäller det hela Danderyd, men det vore kul om vi kunde konkurrera med Täby Centrum och så. Danderyd ska ändå vara ett levande samhälle där det är kul att bo, och samtidigt vore det bra att kunna uträtta sina affärer på ett lokalt plan.
Joakim Keussen, 26, egenföretagare, Danderyd.
– Jag har precis blivit egenföretagare och det var rätt krångligt att starta. När jag var yngre vet jag att det fanns ett nyföretagarcentrum, det och bättre kommunal uppstartshjälp skulle göra mycket. Extra svårt var det att få in min fästmö i företaget eftersom hon inte är svensk. Nu när det är mycket invandring skulle det verkligen vara bra om folk från andra länder enklare kunde starta företag.
Christina Hägglund, 66, inte pensionär än, Danderyd.
– Jag jobbar med arbetsmiljö, och vi har så otroligt många som är sjukskrivna i utmattningssyndrom här. Jag skulle verkligen vilja att kommunen gjorde något åt det. Ett stort problem är vuxenmobbing, speciellt eftersom barn gör som sina förebilder. Det blir en cirkel vi måste bryta. Det här skulle jag vilja att politikerna tog på större allvar.
Leif Mårtensson, 71, pensionär, Danderyd.
– För mig är boendefrågan viktig. Det saknas mycket bostäder i Danderyd, vanliga hyreslägenheter. Byggs mest golfbanor och sådant för de som redan bor här. Ungdomarna får ingenstans att bo i Danderyd utan måste flytta härifrån. Jag är född och uppvuxen här, men det blir nog svårt för kommande generationer att födas, växa upp och bo kvar i Danderyd. Man borde bygga ner E18 och bygga bostäder på.
Alexandra Eklund, 21, student, Danderyd.
– Integrationen, helt klart. Vi måste ta emot fler flyktingar och generellt ha ett öppnare samhälle. Kommunen borde erbjuda både boende och utbildning, möjligheten att lära sig svenska. Viktigt också att det inte bara görs med piska utan även lite morot. Största problemet med integrationen idag är att alla samlas på ett ställe. Mångfalden tjänar vi alla på i slutändan.
Jannike Falkman, 43, rekryterare, Danderyd.
– För mig är skolan den viktigaste valfrågan. Det måste bli högre löner till lärare så rätt personer kommer på plats. Min dotter har klasskompisar som gått in i väggen för att lärarna ger så mycket läxor till dem. De är 15-16 år gamla och får i 9:an. Så höj lönerna, anställ fler lärare och se till att de är behöriga. Kanske också lärarledd läxläsning och absolut mer hjälp till de som behöver det.
Brigitta Holm, 72, pensionär, Danderyd.
– Nu när våren kommer skulle det vara kul med ett lite mer levande Danderyd. Finns inte så mycket att göra här, eller ställen att träffas på. Det hänger också ihop med att det byggs för lite lägenheter, speciellt sådana folk har råd med. Har du inte rika föräldrar har du inte en chans att bo här som ung. Det blir bara vi gamla kvar. Avfolkning, precis som i min gamla hemstad i Östtyskland.
Thyra Falk, 26, Mörby
– Det borde vara rimliga löner och arbetsvillkor för sjuksköterskor utifrån sin kompetens.
Barbro Sellman, 94, Sätra äng
– Jag anser att man missköter sjukvården. Man får vara sin egen vårdcentral och sköta hela ruljangsen själv. Det borde finnas en lokal telefoncentral som kan leda dig rätt till vården i kommunen. Sedan tycker jag att de här stora vårdcentralerna är dumt. Det borde finnas en miniakut i Sätra äng.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.