Svårt att bilda majoritet i Stadshuset

vzdvv
Det kan bli svårt att bilda majoritet i Stockholm stadshus efter nästa val.
Det kan bli svårt för både de rödgrönarosa och alliansen att bilda majoritet i Stadshuset efter valet - det visar en ny opinionsundersökning som DN/Ipsos står bakom.
Precis som i riksdagen kan SD bli vågmästare.

De fyra partier som idag har majoritet i Stockholms stadshus (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ) skulle om det vore val idag få stöd av 46 procent av väljarna, vilket är en minskning med 4 procentenheter jämfört med 2014. Det visar en ny väljarbarometer som Dagens Nyheter publicerar.


Svårt att få majoritet

Om det var kommunalval i dag, vilket parti skulle du rösta på?

Källa: DN/Ipsos


Det är framför allt Miljöpartiet som tappar kraftigt, från 14,3 procent i valet 2014 till bara 7 procent i den nya mätningen. Samtidigt går Vänsterpartiet starkt framåt, från 8,9 procent till 13 procent. Socialdemokraterna ligger stilla på 22 procent liksom FI som fortsatt får stöd av 4 procent av väljarna.

Rekordsvagt stöd för M

Bland oppositionspartierna är det framför allt Moderaterna som tappar. Partiet minskar med sex procentenheter till 22 procent. Stödet för Moderaterna är rekordsvagt. Inte sedan valet 1970 har så få stött partiet i Stockholm, skriver DN.

Centerpartiet ökar samtidigt kraftigt till 11 procent, från 4,7 procent i förra valet. Liberalerna och Kristdemokraterna står i princip kvar på samma resultat som 2014, 9 procent respektive 2 procent.

SD fördubblar sitt stöd

Stödet för Sverigedemokraterna har fördubblats sedan förra valet. I väljarbarometern från DN/Ipsos får partiet stöd från 11 procent av väljarna i Stockholms stad vilket kan jämföras med 5,2 procent i förra valet.

Sammanfattningsvis innebär detta att läget i Stockholms kommunpolitik alltmer börjar likna det i Sveriges riksdag där det är svårt för de båda blocken att bilda majoritet och där SD är vågmästare.