ANNONS

Bostadsministern kritiserar Lidingö

Peter Eriksson (MP)
Peter Eriksson hemma hos Nour och Mahmoud Mamo.
Ali Mohammed Al Mustafa siktar på en lärarkarriär men vet inte hur det ska gå utan bostad.
Ali Mohammed Al Mustafa siktar på en lärarkarriär men vet inte hur det ska gå utan bostad.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) besökte familjen Mamo på Lidingö som hotas av vräkning efter beslut från kommunen.
Ministern kritiserar Lidingö stad.
– Lidingö borde kunna ta ett större ansvar, säger han.
ANNONS

En stor delegation från Miljöpartiet med bostadsminister Peter Eriksson (MP) i spetsen besökte familjen Mamo, en av de fem vräkningshotade nyanlända familjer som Mitt i Lidingö skrivit om. Anledningen till besöket var den uppmärksamhet beslutet fått i flera medier.

– Det här försvårar integrationen och innebär ökade kostnader för samhället som helhet. Alla förlorar på det, även skattebetalarna på Lidingö, sade han medan han bjöds på hembakat och arabiskt kaffe hemma hos familjen Mamo på Lidingö

Den andra maj måste familjen Mamo och flera andra familjer lämna sina lägenheter på Lidingö, trots att de för två år sedan blev försäkrade av en handläggare på staden att de kunde bo kvar längre. Lidingö stad beslutade  i oktober förra året att alla nyanlända som anvisats till Lidingö får behålla sina hyreskontrakt max två år.

– Kommuner som Haninge, Botkyrka och Södertälje tar ett mycket större ansvar. Lidingö borde också kunna göra det, sade ministern.

Fem familjer hotas av vräkning

För familjen Mamo och vännen Ali Mohammed Al Mustafa innebär det att de får svårt att slutföra utbildningar och ta jobb.

Det är kommunernas ansvar att ta emot och ordna bostad åt nyanlända. Kan du som minister göra något åt saken mer än att kritisera kommunerna?

– Vi skapar förutsättningar och vi gör mycket. Vi ger stöd för att bygga hyresbostäder, vi satsar på etableringsjobb och utbildning, säger han.

ANNONS

Han uppfattning är att Lidingö stad bygger för litet.

– Lidingö är den kommun i Stockholm som bygger minst.

Delegationen skulle ha mött kommunstyrelses ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman, (M), för att diskutera frågan. Mötet ställdes dock in.

Tidigare har hon försvarat Lidingö stads tvåårsregel med att nyanlända efter den så kallade etebleringstiden förväntas klara sig på egen hand.

”Därefter är de att jämställas med alla andra i Sverige. Detta innebär att man måste ta ansvar för att dels lära sig svenska, hitta ett arbete och en bostad”

Nyanlända sägs upp från sina kontrakt