ANNONS

Botkyrkaborna sämst på att rösta i länet

Vallokal från 2002. Foto. Andreas Enbuske
Ett år kvar till valet. Botkyrka kommun ska rikta insatser för att få fler att rösta.
Valdeltagandet i Botkyrka var lägst i Stockholms län förra valet. I ett valdistrikt på Albyberget röstade bara 4 av 10 röstberättigade. Nu ska Botkyrka satsa mer på att få fler till valurnorna. Häng med i Mitt i:s valbevakning.
ANNONS

Runt 20 kronor av varje hundralapp Botkyrka- och Salemborna tjänar går till kommunen. Och det är innevånarna i kommunen som röstar fram vilka politiker som bestämmer över pengarna.
Valdeltagandet skiljer sig dock kraftigt åt mellan valdistrikten.

Stora skillnader

I Tullinge skog utnyttjar flest sin demokratiska röst, 9 av 10 personer, medan bara 4 av 10 med rösträtt i ett av valdistrikten på Albyberget gör det. Botkyrka hade med 71 procents valdeltagande länets lägsta snitt 2014. Röstandet är lågt på flera platser.
– Vid valet hade vi cirka 11 000 personer som bott här i 3 år, utan svenskt medborgarskap, men med rösträtt i kommun och landsting. Bara 28 procent av den gruppen röstade, säger Ahmad Azizi, demokratiutvecklare på Botkyrka kommun.

Han fortsätter:
– Orsakerna är flera. Bland annat är de nya i Sverige och har generellt sett mindre information och kunskap och inte samma vana att rösta. Många går på SFI och har svårt att läsa svensk text och lyssna på debatter. Det kan kännas skrämmande att gå att rösta.

Mindre skillnader i Salem

I Salem är skillnaderna inte lika stora. I södra delarna av Rönninge gick 9 av 10 personer till valurnorna. På Storskogsvägen och gatorna med alla fågelnamn gick 7 av 10 personer och röstade.
– Vi har inte tagit ställning till hur vi ska göra med riktade insatser inför valet nästa höst. Men vi ska börja titta på hur det ser ut i valdistrikten och med förstagångsväljare nu, säger Jennie Portnoff på Salems kommun.

ANNONS

Satsar extra

I Botkyrka sätter kommunen igång insatserna efter årsskiftet.
– Vi börjar tidigare och kommer att satsa extra i områden med lågt valdeltagande. Vi satsar bland annat på att samarbeta med föreningar, på valinformatörer och valmaterial på olika språk.

Professor: Vänner viktiga

Henrik Oscarsson som är professor i statsvetenskap menar att uppmuntran av privatpersoner, till exempel vänner, är viktigt.
– Det viktigaste för att en person ska gå till valurnan är att någon som står nära, med stort vardagsinflytande, uppmanar dem att rösta, det kan vara en mamma, lokala opinionsbildare, kusinen, eller en person i trappuppgången.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.