ANNONS

Het budgetdebatt om trygghet och utanförskap

Stadshuset pengar budget collage
Högt tonläge i debatten om hur skattepengarna ska fördelas.
När budgeten debatteras i stadshuset är det utanförskap och trygghet som står i fokus. S talar om ett "Stockholm för alla" medan M pratar om "möjligheternas stad".
– S prioriterar fel. Istället för att anställa trygghetsvakter bygger ni kommunalt finansierade graffitiplank, säger Lotta Edholm (L).
ANNONS

På onsdagsförmiddagen inleddes debatten om hur 41,5 miljarder kronor ska fördelas till de olika nämnderna för 2018. Med tio månader kvar till valet är tonläget högt under budgetdebatten i Stockholms stadshus.

Framför allt är det trygghet, utanförskap och segregation som står i fokus. Andra heta ämnen är skolan och bostäder.

Finansborgarrådet Wanngård (S) inleder med att hylla stockholmarnas engagemang och mod efter terrorattacken på Drottninggatan. Men hon går snabbt över till att kritisera Moderaternas förslag om att sätta in militär mot kriminalitet  i förorter.

Högt tonläge om tryggheten

– När Moderaterna föreslår att militärer ska ta över polisiära uppgifter i vår ytterstad måste jag markera mot den retorik som omöjliggör ett sansat samtal om vad som behövs för att öka tryggheten i staden, säger Karin Wanngård.

Hon hänvisar istället till skärpta vapenlagar, fler poliser och brottsförebyggande arbete för att öka tryggheten. Majoriteten avsätter 200 miljoner kronor för en trygghetsfond. Hon lyfter också förebyggande arbete med jobb och utbildning för att minska grogrunden för kriminalitet.

Det duger inte att passivt hänvisa till regeringens ansvar. Vi är skyldiga stockholmarna att med alla medel som står till buds säkerställa tryggheten.

Anna König Jerlmyr (M).

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) har en annan bild.

– Det duger inte att passivt hänvisa till regeringens ansvar. Vi är skyldiga stockholmarna att med alla möjliga medel som står till buds säkerställa tryggheten. Vi vill satsa på trygghetsjour och kameraövervakning, säger hon.

ANNONS

”Trygghetsvakter istället för graffitiväggar”

Flera av de borgerliga gruppledarna talar om Husbyföretagarnas situation och oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) refererar flera gånger till Östberga. Hon sparar inte på krutet i sin kritik.

Istället för att anställa trygghetsvakter bygger ni kommunalt finansierade graffitiplank.

Lotta Edholm (L).

– S prioriterar fel. Istället för att anställa trygghetsvakter bygger ni kommunalt finansierade graffitiplank och hittar på projekt där medborgarna ska bestämma var papperskorgarna ska stå, säger Lotta Edholm och fortsätter:

– Vi vill satsa en miljard över 10 år för att rusta upp och bygga om otrygga områden, vi vill anställa trygghetsvakter där otryggheten är som allra störst och vi vill satsa en halv miljard mer på skolan. Den svältkur som S satt skolan på måste upphöra.

Wanngård kontrar med att majoriteten vill satsa över en miljard på skolan och frågar var oppositionens satsningar är.

– Moderaterna vill öka antalet skoltimmar, införa treterminssystem och bygga ut förstelärartjänsterna i förorten, säger Anna König Jerlmyr.

”Byggs bostäder i rekordfart”

Karin Wanngård framhåller att det byggs bostäder i rekordfart och att man inte slår av på takten. Vänsterpartiets Clara Lindblom poängterar framför allt satsningen på hyresrätter.

– Vi bygger upp de kommunala bostadsbolagen och prioriterar hyresrätter när vi bygger nytt. För första gången på länge ökar antalet hyresrätter i Stockholm, säger hon.

Men Anna König Jerlmyr (M) är kritisk och hänvisar till att hyrorna i de så kallade Stockholmshusen inte blir så låga som utlovat.

– De billiga hyresrätterna ser vi inte skymten av. Och ni ligger efter era egna mål när det gäller hyresrätter, säger hon.

Prioriterar gång- och cykelvägar

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) lyfter flera gånger klimatfrågan.

När vi tog över var bilen norm. Vi har brutit det mönstret.

Daniel Helldén (MP).

– När vi tog över var bilen norm. Vi har brutit det mönstret och fokuserar på att skapa en grön omställning för Stockholm. Det ska vara lätt att förflytta sig på ett klimatvänligt sätt. Vi har infört en parkeringsstrategi som förflyttar bilarna från värdefulla gemensamma gatuutrymmen.Vi prioriterar cykel- och gångvägar, säger han.

KD:s gruppledare Erik Slottner talar om skattefrågan.

– Den här majoriteten har ökat skatten med 55 öre och fördubblat stadens skuldbörda. Vi vill sänka skatten med 45 öre, säger han.

Budgeten fortsätter att debatteras ämnesvis under onsdagen och torsdagen. Här kan du följa debatten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.