(S): lägg byggbonusen på billiga hyresrätter

Sara Heelge Vikmång, (S), oppositionsråd i Huddinge.
Sara Heelge Vikmång, (S), oppositionsråd i Huddinge.
Hus i Flemingsberg.
Hus i Flemingsberg.
Huddinge får drygt 22 miljoner av staten för att bygga fler bostäder. Sara Heelge Vikmång, (S) vill att pengarna ska användas till hyresrätter med låga hyror.

Huddinge får drygt 22 miljoner kronor av staten för sin höga byggtakt. Detta kunde Mitt i Huddinge berätta i måndags.

Socialdemokraterna, med oppositionsrådet Sara Heelge Vikmång i spetsen, hoppas att byggbonusen ska användas till att bygga fler hyresrätter i Huddinge.

– Jag är jätteglad och stolt över att Huddinge får ta del av regeringens byggbonus. Vi har en stor bostadsbrist i Stockholm och Huddinge behöver ta rygg på regeringen och bygga hyresrätter som vanligt folk har råd att bo i, säger Sara Heelge Vikmång, (S).

Kan bli valfråga

Förutom fler nya hyresrätter vill oppositionen i Huddinge hindra att de befintliga hyresrätterna blir färre. Hyresgästerna hos allmännyttiga Huge har i dag möjlighet att köpa loss sina lägenheter och ombilda dem till bostadsrätter.

– Under det moderata styret har ungefär 1 500 hyresrätter ombildats inom Huge. Vi kommer att gå till val på att stoppa ombildningar inom Huge och se till på olika sätt att det finns bostäder till rimliga kostnader.

Vad finns det för politiska medel för att åstadkomma billiga nya hyresrätter?

– När det byggs nya fastigheter får den som bygger ta vissa kostnader för nya gator och parker runtomkring. Det är rimligt att man tar vissa kostnader för det som byggs i nära anslutning, men man kan också vara försiktig med vilka kostnader de ska ta, för att hålla nere produktionskostnaderna. När kommunen äger egen mark kan vi också vara med och påverka vad som byggs. Det finns olika sätt att påverka om den politiska viljan finns, säger Sara Heelge Vikmång, (S).