ANNONS

Därför är lokalvalet viktigt för dig

Brukar du vara dåligt insatt i valfrågorna i din kommun eller ditt landsting? Du är troligtvis inte ensam.
ANNONS

Forskning tyder på att väljare är sämre insatta i kommun- och landstingsval än riksdagsvalet.

– Lokala och regionala val är andra rangens val i Sverige. Kunskaperna om vad som händer kommunalt är lägre än om rikspolitik, säger Henrik Oscarsson, föreståndare på SOM-institutet.

I Sverige kan majoriteten av befolkningen inte berätta hur den politiska majoriteten i kommunen man bor i ser ut. Detta trots att större delen av den skatt invånarna betalar går direkt till kommunen.

För varje 100-lapp du tjänar är det 20 kronor du lägger i kommunalskatt.

I Sverige infördes gemensam valdag för val till riksdag, landsting och kommun på 70-talet. Anledningen var att fler skulle rösta i lokala- och regionala val om det sammanföll med riksdagsvalet.

”När väljarna ändå är i vallokalen kan de passa på att rösta i de lokala och regionala valen”

Henrik Oscarsson, SOM-institutet

Men här finns en motsättning. Valdeltagandet höjs när man har färre antal valdagar. Men när alla val sammanfaller finns en tendens att väljare sätter sig in mer i riksdagsval än kommunal- och landstingsval.

ANNONS

– Man gjorde bedömningen att det är viktigare att valdeltagandet ökar genom gemensam valdag än att främja det lokala ansvarsutkrävandet. När väljarna ändå är i vallokalen kan de passa på att rösta i de lokala och regionala valen, säger han.


Det här bestämmer kommunen

Kommunen har ansvar för barnomsorgen.

Omsorg: Hur mycket stöd ska äldre få, på ­särskilda boenden och i hemtjänsten? Kommunen beslutar om äldreomsorg, stöd till personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning och socialtjänst.

Skola och förskola: Hur många lärare per elever ska finnas på kommunens skolor? Stockholms stad ska garantera barn en trygg och kunskaps­orienterad skolmiljö.

Stadsplanering: Vilka områden ska exploateras? Kommunen bestämmer hur (och hur mycket) en får bygga i olika områden och godkänner bygglov för nya bostäder, skolor, idrottshallar och boenden.

Gator och torg: Ska hastighetsbegränsningen höjas på din gata? Det beslutar kommunen, som ansvarar för stadens egna gatunät, snöröjning och skötsel av gator och torg.


Det här bestämmer landstinget

Landstinget har ansvar för bussar, tunnelbana och pendeltåg.

Sjukvård: Landstinget har makten över sjukhusen och vårdcentralerna. Politikerna här beslutar bland annat vården ska privatiseras mer eller mindre. Just den frågan är en tydlig skiljelinje mellan de politiska blocken.

Kollektivtrafik: Landstinget ansvarar för SL och dess verksamhet. Politikerna i landstinget beslutar bland annat om avgiften för SL-kortet.

Regionplanering: Hur ska Stockholmsregionen se ut och fungera om 30 år? Det planerar landstinget för i samråd med kommunerna i ett dokument som kallas RUFS 2050.


Hitta din lokala valsajt

Botkyrka och SalemDanderydHaningeHuddingeJärfällaLidingöNackaSollentunaSolnaSundbybergTyresöTäbyUpplands-BroUpplands VäsbyVallentunaVaxholm och ÖsteråkerVärmdö

BrommaBandhagen/ÅrstaFarsta/SköndalHammarby/SkarpnäckHägersten/Liljeholmen/ÄlvsjöKistaKungsholmenSkärholmenTensta/RinkebyVasastanVällingby/Hässelby/SpångaÖstermalm

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.