Trump-effekten lockar unga till valurnan

Ludvig Lindqvist, Henrik Luiga och Jakob Fälth går på internationella ekonomiprogrammet.
Ludvig Lindqvist, Henrik Luiga och Jakob Fälth går på internationella ekonomiprogrammet.
Ludvig Lindqvist, Henrik Luiga och Jakob Fälth går på internationella ekonomiprogrammet.
Ludvig Lindqvist, Henrik Luiga och Jakob Fälth går på internationella ekonomiprogrammet.
Till hösten vankas det val för över 3 000 förstagångsväljare i Täby. För de tre Tibble-eleverna Ludvig, Jakob och Henrik är det en självklarhet att gå och rösta. Och det är tydligt att den stora uppmärksamheten kring det amerikanska valet också ökat deras nyfikenhet för svensk politik.

Lunchrasten går mot sitt slut på Tibble gymnasium och hundratals ungdomar bär på kollegieblock och datorer. De flesta har plugg och kompisar i tankarna, men om några månader väntar det första valet någonsin för många av eleverna. I Täby kommer nämligen 3 258 förstagångsväljare att gå till valurnorna i höst.

– Jag blev intresserad av politik i samband med de amerikanska valet. Det var väldigt mycket i medierna kring Trump och Clinton, och jag började läsa på om vad som faktiskt var sant och inte. Därför känner jag mig väldigt taggad att hänga med i det svenska valet nu i höst, säger förstagångsväljaren Ludvig Lindqvist.

Hans två jämnåriga kompisar nickar med. De går alla på programmet för internationell ekonomi och de tycker alla att riksdagsvalet lockar mest.

– För mig är jobbpolitiken viktigast. Jag tror bland annat på att det ska vara billigt för företag att anställa, säger Jakob Fälth, som sedan i somras är medlem i Moderata ungdomsförbundet.

För de två andra är det knappast fler fritidsgårdar som står på agendan utan utrikespolitik, skatter och miljön.

När Mitt i plockar fram en bild på kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) känner Ludvig och Henrik igen ansiktet men inte namnet. Jakob Fälth tycker frågan är enkel, och han svarar också rätt på Gripestams efterträdare Erik Andersson (M) samt landstingspolitikerna Kristoffer Tamsons (M) och Irene Svenonius (M).

– Det är helt sjukt att du kan det, säger Ludvig Lindqvist och skrattar.

Men när Mitt i visar upp en bild på kommunalrådet i opposition Annica Gryhed (S) skakar alla på huvudet.

– Det känns ju större att rösta till någonting som handlar om hela Sverige, och inte bara sin egen kommun. Men ju mer man läser desto mer förstår man hur viktigt det faktiskt är att rösta även i kommun- och landstingsvalet, säger Henrik Luiga.

Politik vid köksbordet

De säger att det är under samhällslektionerna som de pratar politik i skolan. Annars är det hemma vid köksbordet, med föräldrar och syskon som diskussionerna kan ta fart.

– Jag håller inte alltid med om allting, men vi är inte så långt ifrån varandra att det blir hetsiga diskussioner. Jag tror att många blir formade av vad ens föräldrar tycker, säger Jakob Fälth.

De upplever att politiken blir allt mer närvarande i sociala medier, framförallt genom så kallade ”influencers”, tongivande personer som många unga följer.

– Jag tror att många lyssnar på vad kändisar gör och tänker. I USA gick många kändisar ut med vad de skulle rösta på, vilket kan vara synd eftersom det då mest handlar om känslor och inte lika mycket om fakta, säger Henrik Luiga.

Har unga förtroende för politiker, tror ni?

– Många unga har nog större förtroende för politiker än många vuxna. Vi är nog lite naiva, vi vet inte vilka frågor som faktiskt kan gå igenom och vad som bara handlar om publicitet, säger Ludvig Lindqvist.

Täbys förstagångsväljare är näst bäst i länet på att gå och rösta, visar siffror från SCB. Och på frågan om det är viktigt att rösta är de tre killarna samstämmiga:

– Om du inte röstar så har du inte rätt att klaga, säger Jakob Fälth.