De får rösta för första gången

Ronja Wande och Dmitrij Helmkvist får rösta för första gången i höst.
Ronja Wande och Dmitrij Helmkvist får rösta för första gången i höst.
Ronja Wande och Dmitrij Helmkvist bor båda i Hagsätra.
Ronja Wande och Dmitrij Helmkvist bor båda i Hagsätra.
Ronja och Dmitrij får rösta för första gången i höst. De är överens om vilken som är den viktigaste politiska frågan: Bostäder.
– Det borde byggas fler ungdomslägenheter, säger Ronja Wande.

Det tar inte många minuter innan de hamnar i en politisk diskussion. Trots att ingen av dem ännu vet vad de ska rösta på eller säger att de är särskilt engagerade i valet.

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag var mer engagerad i förra valet. Men jag tror att jag ska rösta på Miljöpartiet. Alla partier ha negativa och positiva sidor, men jag tycker att det är det parti som har mest positivt. Jag vet i alla fall vad jag inte ska rösta på: Sverigedemokraterna, säger Ronja Wande.

Vi träffas på fritidsgården i Hagsätra. Ronja fyllde 18 i somras och läser in gymnasiets samhällsprogram på distans samtidigt som hon jobbar i receptionen på ett gym. Dmitrij fyller 18 om ett par veckor och läser ekonomiprogrammet.

I höst får de rösta för första gången.

– Det känns spännande, säger Dmitrij Helmkvist.

Bostäder viktigaste valfrågan

De är eniga om vilken fråga de tycker är viktigast: Bostäder.

– Det behövs många studentlägenheter. De behöver inte vara så stora, de kan vara små, enkla och billiga. Det ska byggas mycket i Hagsätra, men det dröjer ju för länge för oss innan de blir klara, säger Dmitrij.

Jag tycker att det behövs fler ungdomslägenheter. Nu är många från 21-27 år, jag tycker att de borde vara från 18.

Ronja Wande.

– Jag tycker att det behövs fler ungdomslägenheter. Nu är många från 21-27 år, jag tycker att de borde vara från 18, säger Ronja.

Helst vill hon bo kvar i Hagsätra där hon bott hela livet och känner sig hemma. De trivs båda två i Hagsätra, men är medvetna att det finns en del problem med kriminalitet.

Behövs mer aktiviteter för unga över 18 år

– Det borde finnas mer aktiviteter för de som är över 18. Och om fler hade jobb skulle kriminaliteten minska jättemycket, säger Ronja.

– Det borde vara lättare för unga under 18 att få jobb och få hjälp via Arbetsförmedlingen, säger Dmitrij.

– Jag tycker att det är viktigt att man tänker på alla människor, att göra det bättre för alla. Det känns som att vissa partier bara tänker på vissa grupper, säger Ronja Wande.

Vid senaste kommunalvalet var det knappt 6 av 10 som röstade i Rågsved. Vad tror ni det beror på?

– Jag tror att många inte bryr sig, säger Ronja.

Dmitrij håller med.

– Det är som när man slänger skräp på marken, man tänker att det inte spelar någon roll, men om alla gör så blir det skräpigt, säger han och fortsätter:

– Jag tänker på en sak vi pratade om på SO:n; att politikerna lovar mycket, men sen håller de inte vad de lovar. Och valfusket, som i USA, tror jag gör att många tycker att det inte är någon idé.

Det vore enklare om det var digitalt, att man kunde rösta med sitt bank-id.

Dmitrij Helmkvist.

Vad skulle få fler att rösta tror ni?

– Man borde få något, det skulle garanterat få fler att rösta. Och det vore enklare om det var digitalt, att man kunde rösta med sitt bank-id, säger Dmitrij.

Att de även ska rösta till kommun och landsting kommer som en nyhet. Ronja har koll på vad stadsdelen heter, hon var på ett möte när det fanns planer på ett ungdomsråd. Men att det finns en stadsdelsnämnd med lokala politiker känner de inte till.

– Det vore bra om fler fick reda på det, vuxna också. Jag tror att det är många vuxna som inte känner till det heller. Då kan man vända sig direkt till dem med det man tycker är viktigt i sitt område, säger Ronja.

Så här är de som röstar för första gången