Allt fler Farstabor går och röstar

valkuvert
Om ett år är det riksdagsval.
Andelen som röstade ökade rejält i Farsta stadsdel senaste valet.
Men det är stor skillnad mellan olika områden. I Olympiaområdet i Tallkrogen röstade 92 procent – i inre Fagersjö bara 65.
– Det blir ett demokratiproblem, menar Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap.
Med ett år kvar till valet drar Mitt i:s valbevakning i gång.

Det pratas om växande politikerförakt och minskat intresse för politik. Men faktum är att siffrorna pekar åt ett helt annat håll – inte minst i Farsta stadsdel.

Jämför man de två senaste kommunalvalen ökade andelen röstande från 74 procent (2010) till 77,6 procent (2014). Det är inte unikt – valdeltagande ökar generellt och även i riksdagsvalet. Ökningen i Farsta är dock starkare än på många andra håll.

Samtidigt visar röstsiffrorna stora inbördes skillnader mellan olika delar av Farsta stadsdelsområde:

I Olympiaområdet i Tallkrogen röstade hela 92 procent av de röstberättigade. Det var det näst högsta valdeltagandet i hela söderort. Även i Norra Sköndals valdistrikt var det över 90 procent som la en röst i kommunalvalet.

I inre Fagersjö gick däremot inte ens två av tre och röstade. Nykroppagatan (67,9 procent), Farstaängen (68,6 procent) och östra Farsta strand (69,7)  är andra platser där deltagandet var lågt.

När det blir stora regionala skillnader i valdeltagandet inom en kommun eller en stadsdel, beror det på sammansättningen av befolkningen. Så sammanfattar Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap, vid Göteborgs universitet.

– Konsekvensen av att få röstar blir att folkviljan inte förverkligas. Det blir ett demokratiproblem när alla grupper inte blir hörda.

Vad skulle du säga för att uppmana folk att rösta?

– De struntar nog i vad jag säger. Det viktigaste för att en person ska gå till valurnan är att någon som står nära, med stort vardagsinflytande, uppmanar dem att rösta. Det kan vara en mamma, lokala opinionsbildare, kusinen, eller en person i trappuppgången.

– ­Långsiktigt handlar det om ökad social integration och ökad social jämlikhet.

valresultat i Stockholm och farsta stadsdel 2014

Valresultat i Stockholm och Farsta stadsdel 2014.