Föräldrar: ”Bygg en ny skola nu!”

Anna Lindroth och Patrik Hillelson ser inte fram emot att Hagaskolan ska få fler paviljonger.
Anna Lindroth och Patrik Hillelson menar att paviljongerna tar yta från skolgården.
Föräldrarna har väntat i fem år. Nu är de trötta på tillfälliga lösningar.
– Bygg en ny skola nu!, säger Anna Lindroth, som har barn på mögelskadade Hagaskolan.

Fyra paviljonger ersätter den mögelskadade skolbyggnaden, Hagaskolan. Paviljongerna hyrs i fem år. Det beskedet gick skolan ut med i ett informationsbrev i måndags, efter ett beslut i fastighetsnämnden. Men det har inte lugnat de föräldrar som är frustrerade sedan en lång tid tillbaka.

– Varför bygger de inte bara skolan som alla vet behövs?, säger Anna Lindroth som är förälder till två barn på Hagaskolan.

Vill ha en ny skola

Anna Lindroth visar de paviljonger som redan finns på skolgården. Där huserar skolans förskoleklasser. Det finns inga extrautrymmen utöver själva lektionssalen där barnen kan samlas i smågrupper. I brist på annat använder barnen kapprummen som lekyta. Och nu är det fyra klasser i årskurs två som ska få likadana paviljonger. Det betyder att deras undervisning ska bedrivas på två tredjedelar av ytan de hade i den befintliga skolbyggnaden.

Det kommer bli sämre undervisning

Anna Lindroth

– Och de är skolbarn. De växer och behöver utrymme. Det är klart det kommer bli sämre undervisning, säger Anna Lindroth.

Redan 2013 skrev Mitt i om föräldrarnas kamp för en helt ny skolbyggnad.

– Det är ett totalt misslyckande att vi står här efter fem år, fortfarande utan en ny skola. Torsten Sjögren sa att det skulle gå fort. Han stod här i matsalen och lovade nya klassrum och ny idrottshall, säger Patrik Hillelson, som är föräldraföreningens ordföranden.

Hälsofarorna ingen nyhet

I förra veckan hittades mögel och kommunen beslöt att avbryta den pågående renoveringen av Hagaskolan. I en artikel i Mitt i konstaterade fastighetsnämndens ordförande Torsten Sjögren att byggnaden är så oduglig att den måste rivas.

Men att den gamla 70-tals byggnaden som utgör Hagaskolan är olämplig och hälsovådlig är ingen nyhet för någon, menar Patrik Hillelson och Anna Lindroth.

– Vi är en av Sveriges rikaste kommuner. Det måste finnas pengar att förvalta skolan på ett bra sätt, säger Anna Lindroth. 

3 september är framtiden för Enebybergs skolor ett ärende på kommunstyrelsens sammanträde.

Provisoriskt till höstlovet

Fastighetskontoret har lovat att eleverna ska kunna flytta in i de nya paviljongerna senast vecka 45. Tills dess får eleverna vistas i tillfälliga lokaler.

Sofia och Ellinor Lindroth utanför mögelskadade Hagaskolan.

Ellinor och Sofia Lindroth utanför mögelskadade Hagaskolan.

Ellinor Lindroth går i en av klasserna som blivit av med sitt klassrum i Hagaskolan. När skolan började 20 augusti fick klassen vara utomhus, sedan dess är de inhysta i ett pingisrum på Enebyskolan.

– Det är jättelitet, säger Ellinor och berättar att de är tre klasser på en yta som egentligen rymmer en klass.

Möbler har de fått hämta från ett skräplass som skulle till tippen.