S vill förbjuda religiösa friskolor

Ardalan Shekarabi och Anna Ekström pressträff religösa friskolor
Ardalan Shekarabi och Anna Ekström på tisdagens pressträff.
Religiös påverkan hör inte hemma i svensk skola, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.
Partiet går till val på att förbjuda religiösa friskolor.

Socialdemokraterna tycker att svensk skola ska vara en plats där barn och unga med olika bakgrund möts, och att det inte är förenligt med den svenska modellen att skilja elever åt utifrån kön eller religion, skriver de i ett pressmeddelande.

– I svensk skola ska det vara lärare och rektorer som styr – inte präster och imamer, skriver civilminister Ardalan Shekarabi på twitter.

”Varje barns eget val”

Under en pressträff på tisdagsmorgonen meddelade gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi att Socialdemokraterna går till val på att förbjuda religiösa friskolor.

– För oss är det självklart att ingen elev ska utsättas för religiös påverkan i skolan. Att tro, eller att låta bli, ska vara varje barns eget val, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström i pressmeddelandet.

Ingen oro på Al-Azarskolan

På Al-Azarskolan i Vällingby tar rektor  Hussein Ibrahim utspelet med ro.

”Det är ett parti som kommer med ett förslag och skulle detta bli riksdagsbeslut så är det bara att följa ”den nya lagen” såsom vi alltid har gjort. Men generellt handlar detta utspel om att det är valår och inget annat. Det är synd att politiker går i dvala i flera år och väcks till liv när de märker att det är valår”, skriver han i en kommentar till Mitti.

Stopp för lokaluthyrning

För en vecka sedan gick Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) ut med att Stockholm inte längre kommer att tillåta nya uthyrningar av stadens egna lokaler till friskolor med religiös inriktning.

Fakta

Religiösa friskolor i Sverige

I augusti 2016 fanns 66 religiösa friskolor i Sverige, enligt utbildningsdepartementet som hämtat siffrorna ur Skolverkets skolenhetsregister. 54 skolor är kristna, elva är muslimska och en är judisk.

Friskolor med konfessionell inriktning tillåtna i Sverige enligt Europakonventionen. Det innebär att de får ha inslag som till exempel morgonbön, så länge de sker utanför själva undervisningen och så länge det är frivilligt för eleven att delta.

Källa: Källa: Skolverket, Europakonventionen