Här är frågorna som avgör Täbyvalet i höst

Täbyborna svarar på vad som avgör valet i höst.
Täbyborna svarar på vad som avgör valet i höst.
Inför valet i höst har Mitt i tagit tempen på vilka frågor ni väljare tycker är viktigast i Täby. Tryggheten engagerar många enligt Mitt i:s webbenkät. Frågar man på stan är frågor om ungdomar, skola samt omsorg för våra äldre på tapeten.

Vad tycker du ska avgöra valet i höst?

Svara på Mitt i:s webbankät här.

Vilken fråga tycker du är viktigast inför valet i höst?

Tomas Carlsson, 58, pensionsexpert, Täby:
– Vi har inga egentliga hyresrätter i kommunal regi och jag tycker att Täby måste ha hyresrätter. Jag tycker också att det är viktigt att det ta hand om våra ungdomar och föreningslivet. Jag höll tidigare på mycket de här frågorna och då var det uselt. Man får heller inte glömma hur kommunen ska ta hand om sina äldre, det finns en del äldreboenden men det behövs fler.
Niclas Henriksson, 53, äger två butiker i Täby C:
– Jag tycker det är viktigt hur man tar hand om ungdomarna så det inte hittar på bus på kvällarna. Satsar man tusen kronor på lokaler så sparar man hundra tusen i andra änden. De mjuka frågorna som skola, vård och omsorg är också viktiga för det mänskliga samhället. Jag är så otroligt trött på den politiska debatten som ofta består av en massa pajkastning. Man tittar ofta på vad andra gjort dåligt snarare än bidra med egna idéer.
Elisabet Ejderfeldt, 46, IT-konsult, Täby kyrkby:
– Skola och äldreomsorg. En nära anhörig till mig har varit sjuk och det har varit ganska struligt inom äldrevården. Det behövs bättre service och en bättre regelbundenhet. Det kan inte vara så att det kommer nya personer hela tiden. Även i skolan behövs det mer personal som kan vara med barnen. De måste också ha råd med vikarier när någon är sjuk.
Ahmed Ziadi, 33, franschisetagare i Täby:
– Som egenföretagare tycker jag att det är viktigt att man gör det enklare för oss att anställa någon. Som det ser ut idag är det nästan omöjligt att anställa någon med tanke på ekonomi som krävs. Det är ingen som driver ekonomin framåt. Natofrågan är viktig också, ska vi vara med eller inte? Vad ska vi göra om ryssen kommer? Jag tycker också att pensionsfrågor är viktiga, de känns väldigt luddiga.
Lydia Öberg, 21, student, Åkersberga:
– Jag tycker att flyktingfrågan är väldigt viktig och hur man väljer att ta hand om flyktingarna. Jag jobbar med den typen av frågor och jag har varit med om flera fall där de utvisas utan anledning eller att papper har tappats bort. Reglerna är väldigt fyrkantiga och man borde mer reda ut vilka särskilda behov varje enskild människa har. Vi borde hjälpa hjälpa dem till ett bättre liv och bli mer mänskliga.
Klas Durlind, 87, pensionär, Gribbylund:
– Jag tycker att man ska ta hand om de invandrare som kommit till Sverige. Man måste kunna vägleda och hjälpa dem. Vi tog emot väldigt många flyktingar, men vi måste kunna planera bättre för hur vi ska göra nu. Och man kan oroa sig för ekonomin och få bättre kontroll på utgifterna. Arbetslösheten är också en knäckfråga som vi alltid måste försöka hitta lösningar på.
Ann Hanell, 61, jobbar i Täby:
– Jag tycker inte att man ska tjäna så himla pengar på vård, omsorg och skola. Man kan tjäna pengar på en massa andra sätt. Jag håller själv på att bli gammal och tycker det är viktigt att vården fungerar som den ska. Även psykvården är fantastiskt dålig. Även flykting och integrationsfrågan är viktig.
Luz Angela Jesperson, 56, Täby kyrkby:
– Jag tycker att det är viktigt med fina skolor i kommunen. Man ska renovera dom som behöver rustas upp till exempel Drakskeppsskolan. Om barnen går i en ren och fin skola så blir de mer rädda om den. Jag tror att en fin miljö gör barnen gladare.
Jovanna Sjölander, 44, Gribbylund:
– En vårdcentral i Gribbylund skulle vara pricken över i.
Det bor 12 000 personer i Gribbylund och det finns ingen vårdcentral. Jag är ordförande i brf Fållbänken. Vi har en lokal som skulle passa perfekt för en sådan verksamhet. Men kommunen verkar inte intresserad. Det finns heller ingen återvinningsstation i Gribbylund. Det skulle verkligen behövas. Närmaste finns i Arninge och många har inte bil. Hur ska dom återvinna?