Frågorna som avgör hur Skarpnäcksborna röstar

Frances Lucas, 40 år, Skarpnäck. barnen Rana 7 år och Eli 1,5 år.
Frances Lucas, 40 år, Skarpnäck med barnen Eli 1,5 år och Rana 7 år.
Bostäder som alla har råd med, fungerande kollektivtrafik och bra skolor. Det är frågor som engagerar boende i Hammarby-Skarpnäck inför höstens val. Läs Mitt i:s enkät!

.

Vilken valfråga tycker du är viktigast lokalt och varför?

Anita Nyström, 80 år, Skarpnäck.
– Snöröjningen. Jag har bott här i sju år och det är förfärliga vintrar och väldigt dåligt skött. Jag som går med rullator kan inte ta mig fram. Och det var en äldre man som ramlade här tidigare och kunde inte ta sig upp och jag kunde inte heller hjälpa honom. Det är jätteviktigt att det sköts så att inte folk slår ihjäl sig. Sen läser man mycket om brott men jag ser aldrig något och känner mig trygg här.
Henrik Berns, 41 år, Hammarbyhöjden.
– Bostäder. Bygg billiga hyresrätter så att folk har råd att bo. Det gnälls för mycket och finns så många grönområden här där man kan bygga som exempelvis Hammarbyskogen och Nytorps gärde. Vi har ju hela naturreservatet ändå. Man måste bygga mer och fortare för det saknas så många bostäder. Det tar alldeles för lång tid från planering tills det blir klart idag och det blir alldeles för dyrt.
Niclas Linde, 48 år, Enskededalen.
– Lag och ordning så att det blir färre brott i närområdet. Och att bygga bostäder, det är jätteviktigt. Väldigt många saknar bostad och det behövs ett helhetsgrepp för att få fram bostäder till alla. Miljöfrågan är också viktig. Att man skapar en hållbar stad över tid och ser över trafiksituationen och minskar utsläppen med exempelvis miljövänliga bilar. Jag har skaffat en laddhybrid, det borde fler göra.
Safta Lakhlfi, 21 år, Skarpnäck.
– Att våra skattepengar ska gå till tandvård så att alla får det. Idag går människor omkring utan tänder så där ser man klasskillnader. I förorten är det också många föräldrar som inte har pengar så när skolor har utflykt eller åker på klassresa ska man inte behöva betala eller ta med sig någonting. Inget barn ska behöva stanna hemma för att man inte har råd. Jag skulle bli en skitbra statsminister.
Anna Jonsson, 51 år, Kärrtorp.
– Bostäder som är billigare. Det är helt vansinnigt att de bygger så snordyrt. Det vore bra om de där radhusen som kostar 10 miljoner i Hammarbyhöjden hade blivit hyresrätter till flera familjer istället. Det behövs även bättre cykelvägar. Kärrtorpsvägen och Fyrskeppsvägen är livsfarliga att cykla på för de är fulla med hål. Det vore också bra med bättre tvärförbindelser i kollektivtrafiken i söderort.
Frances Lucas, 40 år, Skarpnäck med barnen Eli 1,5 år och Rana 7 år.
– Att få skolorna och integrationen att fungera och att kopiera positiva exempel. Många förskolor här i Skarpnäck fungerar väldigt bra med samspel mellan olika kulturer men när barnen kommer till skolan får lärarna för mycket att göra. Om skolorna är bra och trygga så påverkar det hela samhället positivt. Det behövs även fler kuratorer och fler fritidsgårdar som fångar upp barn på glid.
Marianne Kraiman, 78 år, Kärrtorp.
– Att de städar så att det är rent och snyggt där man bor och inte en massa sopor. Men det är rent nu, jag är nöjd och kan inte klaga. Att det är fint gör att man trivs. Det är också viktigt att det är nära till kollektivtrafik som tunnelbana och bussar och att de går ofta så att man lätt kan ta sig till och från olika platser. Det är särskilt viktigt när man är äldre och inte kör bil.
Anders Bernhardsson, 33 år, Hammarbyhöjden.
– Integrationen. Fungerar inte den så fungerar inte samhället. Det går att hitta hur många misslyckade exempel som helst. Politikerna måste se till att det fungerar bättre och att det blir färre utanförskapsområden och inte fler som det blir idag. Det måste bli färre områden som fungerar dåligt, politikerna kanske borde lyssna på dem som bor där.
Roy Arvenäs, 37 år, Skarpnäck.
– Boendet måste lösas. Man måste bygga fler bostäder. Det är brist på bostäder redan idag och det är stora årskullar som kommer att behöva bostäder när de flyttar hemifrån och många invandrare som kommer hit. Får vi fler bostäder så löser vi också många andra bekymmer i samhället. På min arbetsplats behöver vi folk men vi har svårt att anställa eftersom folk inte hittar någonstans att bo.