Frågorna som Värmdöborna vill lyfta i valet

Kent Eriksson, Ebba Hagander Mir och Anna Brandström.
Kent Eriksson, Ebba Hagander Mir och Anna Brandström.
Bättre äldrevård, ökad integration och upprustning av centrum. När Mitt i Värmdö frågade Värmdöbor om vilka frågor som kommer att bli viktigast i kommunvalet om ett år kom flera saker upp. Håller du med?

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

Kent Eriksson, egenföretagare och ägare till Kentas Last & Schakt
– Att kommunens politiker värnar om företagarna. Vi har tjatat i så många år, men de tar inte tag i problemen. Man har försökt med frukostmöten, men det kommer ingenstans. I andra kommuner jobbar man för företagarna. Här i Värmdö känns det som att de vill kasta ut oss. Ett exempel är att vi har jobbat i åtta år på att bygga ut vår verksamhet och kommunen, som äger marken, har sagt att det inte är några problem. Men sedan när det ska bli av så backar man.

Ebba Hagander Mir, grundare av flyktingnätverket ”Välkommen till Värmdö”
– Min hjärtefråga är integration, men jag föredrar att kalla det inkludering. Jag tycker att det är viktigt att politikerna ska främja initiativ från samhället och det gör man inte idag. Istället är det rörigt och byråkratiskt. Det går för trögt. Varför tar det till exempel sådan tid innan nyanlända barn får börja skolan? Med tanke på hur liten kommun vi bor i så borde folket ha nära till makten. Istället känns det som att politikerna styrs av rädsla för att få kritik.

Anna Brandström, aktiv i Kullsvedsskolans föräldraförening
– För mig är det viktigt att politiken faktiskt kan styra förvaltningen. Att beslut också täcks upp med den påse pengar som behövs för att genomföra besluten, och att man tar ansvar och inte passivt lämnar till tjänstemännen att besluta om viktiga saker. Politikerna är ju också Värmdö-bor som drabbas av sina egna beslut, vilket nödvändigtvis inte tjänstemännen alltid är. Och så ärlighet, att kunna erkänna när det blir fel, och så förstås att följa de lagar och riktlinjer vi har.

Kent Eriksson, Anna Brandström och Ebba Hagader Mir

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

Hans Drogge, Evlinge
– Äldrevården. De flesta hundar får gå ut tre gånger om dagen, men inte de äldre. Har vi verkligen inte råd att öppna ett värdigt ålderdomshem där alla får plats? Politikerna lovar mycket, men det händer lite. De borde skämmas.
Ewa Lindvall, Hemmesta
– Hemmesta centrum är förskräckligt. Här borde politikerna snygga upp, ordna en träffpunkt för yngre och för äldre. Och kanske fixa så att det finns lite shopping också.
Eva Tonström, Värmdölandet
– Skolskjutsen. Det har gått över ett år sedan kommunen drog in skolskjutsen utan att fixa en lösning. Det finns fortfarande farliga övergångar och oupplysta platser där barnen ska gå från bussen. Det tycker jag är en skam alltså.
Saga Finneman, Stavsnäs
– Äldreomsorgen. Det behövs mer personal och fler platser. Skolan behöver även mer resurser och fler behöriga lärare så att barnen får den hjälp som de behöver.
Elenor Gullbrink, Gustavsberg
– Att politikerna minskar bostadsutvecklingen. Bygg till exempel inte 700 bostäder i Hemmesta. Det finns inte nog med skolor, vårdcentraler eller trafiklösningar för fler personer.