ANNONS

Haningeborna splittrade kring SD:s framgångar

Gina Kassar, 33, Västerhaninge
Gina Kassar från Västerhaninge gillar inte valresultatet.
Gunnel och Lennart Junegard, 82 och 83, Årsta Havsbad
Gunnel och Lennart Junegard, 82 och 83, Årsta Havsbad
Gina Kassar, 33, Västerhaninge
Gina Kassar, 33, Västerhaninge.
SD är nu som störst i Haninge kommun bland länets kommunfullmäktigeförsamlingar med sina 17,2 %. Och i riksdagsvalet är stödet bland Haningeborna för SD över 20 procent. Samtidigt gör Socialdemokraterna sitt sämsta kommunval någonsin i Haninge.
Mitt i drog på måndagen ut och frågade Haningeborna hur de ser på valresultatet.
ANNONS

SD är nu som störst i Haninge kommun bland länets kommunfullmäktigeförsamlingar med sina 17,2 %.

Och i riksdagsvalet är stödet bland Haningeborna för SD över 20 procent.

Samtidigt gör Socialdemokraterna sitt sämsta kommunval någonsin i Haninge.

Mitt i drog på måndagen ut och frågade Haningeborna hur de ser på valresultatet.

Hur ser du på valresultatet?

Gina Kassar, 33, Västerhaninge
– Det är väldigt tråkigt att Socialdemokraterna backar. Jag kom från Syrien till Sverige och Västerhaninge för tre år sedan och hade röstat på S om jag fått chansen.

– Jag känner mig välkomnad av S, och är rädd när SD växer. Det finns SD-politiker som inte tycker att jag är svensk trots att jag har svenskt pass.

– Jag var kemilärare i Syrien och letar jobb som det här också. Vi som kommer hit från Syrien vill jobba och betala skatt som alla andra.

– Jag förstår att man kan vara orolig för invandrare och flyktingar. Men det finns ett skäl till att vi kommit hit. Vi är flyktingar. Brottslighet fanns i Sverige även innan flyktingar och invandrare kom till landet.

– Jag älskar Sverige och har hittills bara mött ett par vuxna människor som inte sett mig som svensk. Efter ett tag accepterade jag deras beteende och tänker inte mer på det.
Gunnel och Lennart Junegard, 82 och 83, Årsta Havsbad
– Det är riktigt tråkiga resultat både här i kommunen och i riksdagen. Främlingsfientligheten ökar tyvärr i både Haninge och i landet. Jag tycker det är konstigt att folk inte reflekterar över SD:s ursprung, säger Lennart.

– Vi är röda sedan lång tid tillbaka. Jag hade till och med röstat på Vänstern om Jonas Sjöstedt slutat envisas med att gå ut ur EU, säger Lennart.

– Sjukvården och skolan är de viktigaste frågorna för oss, säger Gunnel.
Charlotte Bruus Fast, 43, Västerhaninge
– Det är bra om det blir ett nytt styre i Haninge. Jag har två barn, sju och åtta år, i kommunen och skolan måste bli bättre.

– Kunskapsnivån bland eleverna i Haninge är inte tillräckligt bra och personalomsättningen är för hög. Haninge har höjt lärarlönerna och kanske kan lokalpolitikerna inte locka fler till yrket, men det är ändå värt att ge ett nytt styre chansen.

– Det var inte lätt att välja. Jag gjorde fem sex valkompasser i går innan jag valde. Jag röstade inte på SD, men tycker att det nya styret i kommunen måste kunna prata med SD. Respekten i skolan måste förbättras.
Marita Hultberg, 71, Vendelsömalm
– Jag röstade på Moderaterna både i kommunen och riksdagsvalet. Jag bor i Vendelsömalm nedanför Brandbergen och är orolig.

– Det har varit skottlossningar, knivskärningar, våldtäkter och stölder i området på senare tid och jag vill inte att mina barnbarn ska uppleva det.

– Det behövs fler närpoliser i Brandbergen, satsningar på fritidsgårdar i närområdet och högre straff. Jag är inte överraskad att stödet för SD ökar i Haninge, och jag tycker att vi måste begränsa invandringen tills vi tagit om de som redan bor här.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.