”Om man inte röstar kan man inte klaga”

Erik Pihlblad, Jannika Ulvblom och Navid Ganjali Dashti kommer alla att rösta i år.
Erik Pihlblad, Jannika Ulvblom och Navid Ganjali Dashti kommer alla att rösta i år.
Erik Pihlblad, Jannika Ulvblom och Navid Ganjali Dashti pratar ofta politik i klassrummet.
Erik Pihlblad, Jannika Ulvblom och Navid Ganjali Dashti pratar ofta politik i klassrummet.
Förstagångsväljarna Navid Ganjali Dashti, Erik Pihlblad och Jannika Ulvblom uppmanar alla att ta chansen att rösta.
– Om man inte röstar kan man inte klaga på utfallet, säger Erik Pihlblad.

I Solna är det 1991 personer som kommer att få rösta för första gången i år. På Psykologigymnasiet i Solna finns tre av dem; Navid Ganjali Dashti, 18 år, Jannika Ulvblom, 19, och Erik Pihlblad, 19.

Det märks att de är vana vid att prata politik. Det är ett ständigt återkommande tema i klassrummet, berättar de.

Alla tre ser fram emot att få rösta för första gången och påpekar gång på gång hur viktigt de tycker att det är att man går och röstar den 9 september.

– Jag hade precis en diskussion med en kompis om att det är idiotiskt att inte gå och rösta. Om man är missnöjd kan man ju rösta blankt. Om man inte röstar alls så överlåter man allt ansvar till de som röstar, säger Jannika.

Hon får medhåll av både Erik och Navid.

– Jag är politiskt engagerad och har sett fram emot att fylla 18 och få rösta. Men varje gång jag ser en partiledardebatt tycker jag det blir svårare och svårare att veta vad jag ska rösta på. Det finns ett mönster och alla säger samma sak. Det gör mig osäker, säger Navid.

Vi diskuterar inte så mycket partipolitik utan mer olika ideologier.

Förstagångsväljaren Erik Pihlblad, 18

Ganska omgående sätter de mina fördomar på skam om att ungdomar skulle vara relativt ointresserade av politik eller bara bry sig om stora, globala frågor som världsfred, klimatförändringar eller Donald Trumps twitterflöde.

Tvärtom så lyckas de tre ungdomarna under samtalet ofta analysera Sveriges politiska landskap mer träffsäkert än de flesta tyckare som tar plats i tidningarnas kolumner.

– Vi diskuterar inte så mycket partipolitik utan mer olika ideologier. Jag kan tänka mig att det är svårt för en lärare att förklara vad ett visst parti står för när partierna ständigt byter åsikter för att passa in i tiden vi lever i, säger Erik.

Litar ni på vad politikerna säger?

– Absolut inte. Nästan hela svenska folket vet att politikerna inte kommer att hålla vad de lovar. Det är oftast bara tomma ord för att få väljare till det specifika valet och partierna förklarar sällan varför de inte kan genomföra sina löften, säger Erik.

För Navid är integrationsfrågan extra viktig i årets val. Han tycker inte att integrationspolitiken varit framgångsrik de senaste åren.

– Det är en viktig fråga för majoriteten av Sveriges befolkning. På vissa platser i Sverige har integrationen inte fungerat och det har vuxit fram parallellsamhällen, där normerna skiljer sig från resten av landet. Om politikerna kunde jobba för att få alla på samma linje skulle samhället fungera bättre generellt.

Han har blivit vän med flera som är nyanlända och vill att de ska komma in i samhället.

– Jag vill det bästa för dem, att de ska integreras, säger Navid.

Navid och Erik är båda boende i Solna, medan Jannika är bosatt på Ekerö, men spenderar sina dagar på gymnasiet i Solna. Alla tre är relativt insatta i vad som händer inom kommunpolitiken, även om de medger att de har bättre koll på vad som händer i Sveriges riksdag än i Solnas stadshus.

Känner ni hopp inför framtiden?

– Jag blir inte taggad på framtiden när jag ser vilka det är som leder det här landet och att så många runtomkring mig är ointresserad av politik. Då blir jag bara trött. Men jag hoppas att det finns några vettiga människor kvar därute.

Erik nickar instämmande.

– Om man verkligen vill kan man ta sig vart man vill. Jag ser ingen framtidstro i samhället, men jag har hopp om att det finns individer kan göra någonting åt det.

Fakta

Fårstagångsväljare i Solna

Kvinnor: 902

Män: 922

Utländska medborgare: 168

Totalt: 1991

 

Totalt antal röstberättigade i Solna

Kvinnor: 31 966

Män: 31 454

Totalt: 63 420

 

Källa: SCB