ANNONS

(S) gör sämsta resultatet på 40 år

Maria Lilja
Maria Lilja.
Sossarna gör sitt sämsta valresultat på 40 år. Centern däremot har inte gått så bra sedan 1976.
Gårdagens kommunalval blev en rysare.
Med knapp marginal knep det borgerliga styret i hop med (MP) makten. Om koalitionen består så kommer kommunen fortsätta att styras av samma gäng som haft makten de senaste tre åren.
ANNONS

Gårdagens kommunalval blev en naglebitare precis som riksdagsvalet.

Till stor del speglar de varandra.

Alla tre borgerliga partier utom Moderaterna fick fler röster än i förra valet. Bäst gick det för (C) som fick åtta procent av rösterna – det bästa resultatet sen 1976.

Om de väljer att återigen alliera sig med (MP) – vilket de finns en vilja från flera håll att göra – så kommer det att se likadant ut i stadshusets korridorer i dag som det gjort de senaste tre åren.

Tillsammans får nämligen nuvarande majoritet M, KD, C, L och MP 32 av 61 mandat och har därmed en knapp majoritet i kommunfullmäktige.

Flera av de stora frågorna som styret drivit hårt ser därmed ut att kunna bli verklighet den kommande mandatperioden – så som en start på omgörningen av stadskärnan och planeringen av de tre utsålda stadsdelscentrumen.

Vilket gehör (MP) däremot får att driva igenom bland annat sin ambitiösa klimatplan för kommunen återstår att se. Partiet har i årets val tappat närmare hälften av sina röster och därmed förlorat två mandat i kommunfullmäktige.

ANNONS

Även Socialdemokraterna backar och går samma väg som Miljöpartiet – minus två mandat. Med sina 26 procent av rösterna är resultet sossarnas sämsta resultat på drygt 40 år.

Sundbybergs lokalparti (SLP) spurtade, men lyckades inte fånga tillräckligt många väljare och slutade på 1,3 procent. Därmed lyckas de inte ta sig in i kommunfullmäktige.

Precis som i riksdagen gick både (V) och (SD) bättre än förra valet och knep tre respektive två ytterligare mandat. Vilken makt de ytterligare rösterna i kommunfullmäktige innebär, återstår nu att se.

Alla siffror är än så länge preliminära.

Valresultat i Sundbyberg


Källa: Valmyndigheten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.