ANNONS

Efter valet: Förhandling pågår om Huddinges styre

Bildkollage Huddinges partiledare hösten 2018
Huddinges tio partiledare kommenterar kommunvalet.
Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ökade mest av alla partier i Huddinge i valet. Samtidigt tappade Moderaterna och Miljöpartiet flest röster. Nu är frågan hur kommunen ska styras - Mitt i lät kommunens tio partiledare kommentera valresultatet.
ANNONS

Nu pågår förhandlingar mellan Huddinges olika partier för att ta reda på vilka som ska styra Huddinge, då inget traditionellt block fick egen majoritet.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska föra samtal med olika partier inom den allianskoalition som styrt hittills för att ta reda på om det går att styra över blockgränsen.

Inom allianskoalitionen ska man också förhandla med varandra för att ta reda på vilka som ska regera de närmsta fyra åren.

Här kan du läsa hur alla politiker kommenterar sitt eget partis valresultat.

ANNONS

Hur ser du på valresultatet?

Daniel Dronjak, Moderaterna:
– Den allianskoalition som styrt Huddinge har fått stärkt förtroende, med ett mandat till, även om vi i Moderaterna inte har kunnat stoppa den negativa trend vi sett på riksplanet.
Men vi har fått fler röster lokalt än på riksnivå.
Vårt huvudalternativ är att fortsätta styra ihop med koalitionen.
Vi vill inte samarbeta med SD men det är en avgrundsdjup skillnad mellan att samarbeta och föra en gemensam politik, jämfört med vilka partier som väljer att rösta på våra förslag.
Sara Heelge Vikmång, Socialdemokraterna:
– Vi blev det största partiet. För första gången sedan 2006 är vi också det parti som har flest mandat i kommunfullmäktige.
Men väljarna gav inte oss eller något av de traditionella blocken egen majoritet.
I ett läge där SD dessutom ökar och stärker sin ställning som vågmästare i fullmäktige är det naturliga för oss att söka ett blocköverskridande samarbete. Därför tar vi initiativ till samtal med alla demokratiska partier i kommunfullmäktige.
Karl Henriksson, Kristdemokraterna:
– Vi är jättenöjda över vår valrörelse och att vi gått fram i alla tre val i Huddinge, även om vi inte vann ett tredje mandat i Huddinge. Vi i koalitionen har haft ett jättebra samarbete de senaste åren och från vår horisont är det huvudalternativet som vi önskar se fortsätta att styra Huddinge.
Nujin Alacabek, Vänsterpartiet:
– Nu är vi redo att vara en stark oppositionell röst i Huddinge. Vi är det enda parti som går fram av de rödgröna och det är jätteroligt. Allt fler Huddingebor vill se ett jämlikt Huddinge och många ser de ökade klyftorna som vi lyft. Med ett mandat till i fullmäktige får vi ett annat annat läge i förhandlingarna.
Ingalill Söderberg, Drevvikenpartiet:
– Vi är väldigt nöjda över att få ett mandat till i fullmäktige. Vi har jobbat intensivt sedan Valborg och varit kritiska till den skolorganisation som förändrades när högstadiet flyttades från Edboskolan. Vi har nog också vunnit röster på att driva lokala frågor i till exempel Vidja. Nu vill vi samarbeta med de partier som ger oss mest inflytande.
Malin Danielsson, Liberalerna:
– Vi är så klart glada att vi gick framåt, även om vi inte nådde hela vägen och fick ett mandat till i fullmäktige.
Vi har gått starkt i Stuvsta och även i Trångsund och delar av Segeltorp. Vi har haft lokala kandidater där som varit aktiva.
I ett område i Länna ökade vi 125 %, där var vi aktiva när en busslinje drogs ner.
Arnold Boström, Sverigedemokraterna:
– Det är klart att vi är nöjda över att vara det parti som ökar mest i Huddinge, även om förväntningarna var mycket större med tanke på opinionsökningen. Vi hade hoppats på fler röster för att få fler mandat även i kommunstyrelsen och nämnderna.
Christian Ottosson, Centerpartiet:
– Vi är det koalitionsparti som går mest framåt i Huddinge. Det är nog för att vi varit drivande i frågor om miljö och trygghet och det är många som vet att vi ansvarar för de frågorna i Huddinge. Det är också viktiga frågor för invånarna. Jag vill inte diskutera vilka som ska styra Huddinge än, det får förhandlingarna visa.
Anders Lönroth, Miljöpartiet:
– Det är så klart jobbigt att tappa hälften av våra mandat i fullmäktige, från sex till tre mandat. Den nationella trenden spelar roll, att Miljöpartiet tappar även där. Men vi är ett bra och aktivt gäng i Huddinge så nu fortsätter vi arbetet.
Lars Björkman, Huddingepartiet.
– Vi är jätteglada att ha fått förtroende av Huddingeborna att få ett mandat till i fullmäktige.
Den rörelse som vi har bedrivit, där vi varit emot en hård exploatering i villaområden, har fått fler Huddingebor att reflektera över den frågan.
Det har nog varit en bidragande orsak till att vi gått fram. Nu ska vi ha förhandlingar med olika partier så får vi se vart det landar.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.