ANNONS

Makten har blivit en vana för de borgerliga

Alliansen är de som bestämmer i kommunhuset.
Alliansen är de som bestämmer i kommunhuset.
Konceptet är enkelt; det block med flest röster får styra. I Värmdö har de borgerliga vanan inne efter att ha suttit på makten länge. Samtidigt har Socialdemokraterna starkt fäste i flera områden.
ANNONS

Om ett år är dags att rösta igen. Nu kickar Mitt i:s valbevakning i gång!

Drygt 20 procent av all skatt som du betalar går direkt till Värmdö kommuns kassa. Och det du som, genom att rösta, bestämmer vilka politiker som får styra över pengarna som ska gå till såväl äldrevård, förskolor och parkskötsel.

I Värmdö är det politikerna med borgerlig tillhörighet som är vana vid att få sista ordet. I över tio år har de haft majoritet i kommunfullmäktige.

Trots det finns stora skillnader inom kommunen när Värmdöborna bekänner färg vid valurnorna. I Strömma, den i särklass blåaste delen av Värmdö, röstade 64 procent på allianspartierna i förra valet.

Samtidigt röstade 65 procent av boende i Gustavsbergs Lugnet på de rödgrönrosa och av dem 47,85 procent på Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna plockar flest röster i Kopparmora, Stavsnäs och Vindö, där de får över 10 procent av Värmdöbornas röster.

Så röstade Värmdö 2014:

Hur kommer då väljarna fram till vad de ska rösta på? Det vanligaste är att rösta på samma parti rakt av. Bara tre av tio väljare röstar på olika partier till kommun, landsting och riksdag.

ANNONS

Och då har det oftast med närområdet att göra, säger Henrik Oscarsson, föreståndare på SOM-institutet, en oberoende opinions- och undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet som sedan 1986 mätt svenskarnas vanor och attityder.
– Om man röstar olika finns det ett skäl till det. Kommunalt kan det handla om att man känner någon granne som är lokalpolitiker eller brinner för en särskild lokal fråga, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.