ANNONS

Kommunen är medveten om hoten mot valet

Göran Forsström, säkerhetschef, menar att alla måste ta ansvar för att vara källkritiska.
Göran Forsström, säkerhetschef, menar att alla måste ta ansvar för att vara källkritiska.
Kommunen höjer i år beredskapen för att felaktig information om kommunalvalet kan spridas.
– Det vi ser som en risk i år är till exempel att det sprids felaktig information om att vallokaler är stängda eller fått ändrade öppettider, säger Mårten Qwist, chef för valnämndens kansli.
ANNONS

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har i år gått ut och varnat för att främmande makter utifrån kan försöka påverka höstens val, bland annat genom att sprida vilseledande information.

Även i kommunen är man i år extra medveten om risken för att falsk information om valet kan spridas.

Göran Forsström, säkerhetschef i kommunen, menar att man jobbar med att höja medvetenheten hos befolkningen om att vara källkritisk till den information man får.

– Vi märker ju i samhällsdebatten att de här frågorna ligger högre på agendan, och vi jobbar för att höja medvetandet hos gemene man, säger han.

Göran Forsström sitter även med i regionala samverkansgrupper och får snabbt veta om det sker någon förändring som man bör ta höjd för i kommunen, berättar han.

Väktare cirkulerar

Mårten Qwist, chef för valnämndens kansli menar att man under hela året jobbat extra med att vara så tydlig man kan med den information som läggs ut om valet.

– Det vi ser som en risk i år är till exempel att det sprids felaktig information om att vallokaler är stängda eller fått ändrade öppettider. Vi jobbar därför hårt med att få folk att gå in på sundbyberg.se för att läsa information om valet, säger han.

Tidigare har fokus främst legat på hur man ska hantera rent fysiskt stök i vallokalerna på valdagen och man kommer i år, precis som tidigare ha väktare som cirkulerar runt mellan lokalerna.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.