ANNONS

Från gröna Kransen till knallblå Herrängen

valsedlar
Snart är det dags att rösta igen – så här röstade Söderortsborna 2014.
I Hägersten-Liljeholmen blev rödgrönrosa störst, medan de borgerliga fick övertaget i Älvsjö.
Så såg det ut i valet 2014.
Men det var stora skillnader mellan olika lokala områden.
ANNONS

Om två dagar är det dags att gå till valurnorna. De partier som bildar majoritet i stadshuset kommer också att styra i stadsdelsnämnden. Så blir det oavsett vilka partier som får majoriteten av väljarnas röster i stadsdelen.

Alliansen har övertaget i Älvsjö

I Älvsjö har Alliansen övertaget. De borgerliga partierna hade vid senaste valet 48 procent mot rödgrönrosas 44. Men även här är stadsdelen brokig. I Västra Herrängen hamnade närmare 44 procent av rösterna på Moderaterna, medan samma parti fick knappt 17 procent i valdistriktet Klacktorget i Solberga.

Feministiskt initiativ har många väljare i Midsommarkransen

De rödgrönrosa är starkast i Hägersten-Liljeholmen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ fick 58,8 procent av rösterna vid valet 2014. Det kan jämföras med 49,8 för Stockholm som helhet.
Grönast är det i Midsommarkransen. Där röstade nästan en fjärdedel av väljarna på MP i ett par av valdistrikten. Intressant att notera är att även Feministiskt initiativ har starkt stöd i Kransen, i valet till riksdagen var partiet störst i vissa valkretsar.

Högt valdeltagande i Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen

Partisympatierna följer den socioekonomiska och historiska kartan. Ibland skiljer det bara några steg mellan rött och blått. I det välbärgade villaområdet Mälarhöjden lades mellan 50 och 60 procent av rösterna i de olika distrikten på den borgerliga alliansen, medan det rödgrönrosa fick mellan 60 och 70 procent i grannstadsdelen Västertorp, som för övrigt är den förre S-ledaren Håkan Juholts bostadsort.

Hur såg då valdeltagandet ut? I Hägersten-Liljeholmen röstade 83,3 procent respektive 83,7 i Älvsjö. Snittet i Stockholm var 82,1. Men även här är skillnaderna stora. I vissa valdistrikt går över 90 procent och röstar, medan det är betydligt lägre i andra. Förra valet var det lägst i Västberga östra (68,8 procent) och valdistriktet Kristallvägen (73,53 procent).

ANNONS

Vilken är den viktigaste lokala valfrågan?

Hanna Müller, 30, Telefonplan
– Som småbarnsförälder tycker jag det är viktigt att vi lyfter våra parker. En större fråga handlar om EU-migranter. De måste få rimliga förhållanden när de är här, hjälp med vatten, sanitet och boende.
Liina Cordezui, 34, Fruängen
– Att barnen känner sig trygga i barnomsorgen och skolan. Det lägger grunden för barnens framtid.
Ett sätt att nå dit är att ha tillräckligt med personal och en bra dialog mellan förskola och föräldrar.
Francesca Rio, 43, Älvsjö
– Att det finns tillräckligt med förskolor och skolor när Älvsjö byggs ut med så många nya bostäder. Även kollektivtrafiken måste räcka till. I dag är bussen ofta så full när jag ska till jobbet att jag tvingas vänta på nästa.
Ilyas Sensoy, 45, Solberga
– Att få bort droghandeln. Det är väldigt mycket nu. Jag tror att man måste anställa fler snutar för att komma åt det. De bör vara ute på kvällarna när det hänger stora gäng vid Älvsjö station.
Karl-Erik Blomgren, 85, Axelsberg
– Att det blir snyggt och trevligt i Axelsbergs centrum när man bygger om. Och att de butiker som finns här i dag får vara kvar. Skräddaren här är väldigt trevlig.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.