Kungsholmen: Blå stadsdel där många röstar

Kungsholmen
Kungsholmen.
Det är ett år kvar till valet - och att rösta gillar Kungsholmsborna.
Valdistriktet Kristinebergs strand hade högst valdeltagande i hela innerstan 2014.

84,8 procent av Kungsholmsborna utnyttjade sin demokratiska rättighet att välja politiker till Stockholms stadshus i valet 2014. Kungsholmen var därmed den stadsdel i Stockholms kommun som hade näst högst valdeltagande till kommunfullmäktige, bara efter Södermalm där 85,2 procent röstade.

På Kungsholmen finns också det valdistrikt med allra högst valdeltagande i innerstan, Kristinebergs strand, där 91.95 procent använde den vita valsedeln som gäller val till kommunfullmäktige. Valdeltagandet kan faktiskt ha varit ännu lite högre med tanke på att förtidsröster som avläggs tätt in på valdagen inte räknas med.

Av de 44 valdistrikt som finns på Kungsholmen och Essingeöarna hade 35 valdistrikt ett högre valdeltagande till kommunfullmäktige än genomsnittet för hela Sverige som 2014 var 82,8 procent. Bara ett valdistrikt på Kungsholmen hade under 80 procent valdeltagande.

Så röstade stockholmarna i kommunvalet 2014

Källa: Valmyndigheten

Resursstarka röstar ofta

Att Kungsholmen har ett högt valdeltagande är dock inte helt förvånande. I rapporten ”Vilka valde att välja – deltagandet i valet 2014”, som Statistiska centralbyrån gjorde 2015, betonas att resursstarka grupper, med hög utbildning och god inkomst, röstar i högre utsträckning än andra.

Rapporten konstaterar också att valdeltagandet är betydligt lägre bland personer med utländsk bakgrund, vilket Kungsholmen jämfört med andra stadsdelar har relativt få.

Huvudsakligen blå stadsdel

Vilka röstar Kungsholmsborna då på? Valresultatet 2014 visar att Kungsholmen är en ytterst blå stadsdel. Moderaterna är största parti i samtliga 44 valdistrikt. Även Liberalerna (eller Folkpartiet som de fortfarande hette 2014) är klart starkare på Kungsholmen än i staden i övrigt.

Men det finns också områden där de rödgröna är starka. I en del av Kristineberg är Miljöpartiet näst största parti med ett stöd på över 20 procent.

Stadshagen är annars det kvarter som tydligast skiljer sig från övriga Kungsholmen. Här är valdeltagande klart lägre än i andra områden och det är Moderaternas svagaste valdistrikt. Samtidigt är stödet för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna betydligt starkare.

Så röstade folk på Kungsholmen till fullmäktige 2014