ANNONS

”Som ung kvinna vill jag känna mig trygg”

Emilia, Mikaela och Erica vill se fler ungdomsgårdar och högre lärarlöner i Väsby.
Emilia, Mikaela och Erica vill se fler ungdomsgårdar och högre lärarlöner i Väsby.
– Det finns ett glapp mellan lokalpolitikerna och de unga, tycker Mikaela Yakoub.
– Det finns ett glapp mellan lokalpolitikerna och de unga, tycker Mikaela Yakoub.
Att rösta är viktigare än någonsin, tycker tre förstagångsväljare i Väsby. Men att få koll på den kommunala politiken är inte enkelt.
– Jag tycker att politikerna borde komma och debattera i skolorna, säger Mikaela Yacoub.
ANNONS

– Det känns kul att äntligen få använda rösträtten, säger Mikaela Yacoub.

– Lite ovant, säger Erica Wallin.

– Och spännande, fyller Emilia Westergren i.

Viktigare än någonsin att rösta

De tre 18-åringarna går på Väsby nya gymnasium uppe i Messingen. De går tredje året på samhällsprogrammet och är tre av 1835 personerna i Väsby som kommer att få rösta i kommunalvalet för första gången i år.

Ljuset strömmar in genom de stora fönstren – perfekt ställe för att ta en selfie berätta Emilia. Mitt i vyn över centrala Väsby tornar de blå kommunhusen upp sig.

Att rösta är en självklarhet för alla tre. Det känns spännande, men också läskigt.

– Vissa partier får mer makt men man vet inte riktigt vad de står för. Står de verkligen för demokrati? Det är skrämmande när sådana partier får mer makt i samhället, säger Mikaela.

ANNONS

Svårt att få koll på kommunpolitiken

Men även om de är intresserade av politik och följer flera politiker på Twitter känner de att det är svårt att sätta sig in i politiken här i Väsby. De pratar sällan politik hemma, mest med vänner. Framförallt är det vad de snappar upp i sociala media och i tv-debatter som formar deras syn på politiken. Men där är det sällan lokala politiker som syns.

– Det känns som att riksdagsvalet är the big thing. Men kommunalvalet är viktigt, det är ju här man bor och här det händer, säger Erica.

En kollega till Erica är engagerad i Moderaterna och berättar om vad Moderaterna gör i kommunen. Men något om de andra partierna hör de inte. Alla tre önskar att partierna skulle göra flera besöka i skolorna och debattera politiken för att de unga kunde få bilda sig en uppfattning. Men inte bara under valåren, det är viktigt att börja tidigt för att få ordentliga kunskaper.

Vilka stora frågor har ni koll i kommunpolitiken?

– Jag hörde att något parti ville stänga ner Nav1, trots att personalen och polisen sa att det funkar bra, säger Emilia.

– Alla vill skylla problemen på Nav1 och vår skola men de gör ett bra jobb, säger Mikaela.

– Man måste ha nånstans att ta vägen på kvällar och helger. Det är en hel del ungdomsbrottslighet, innan jul hade vi ju slagsmål här nära skolan. Då behöver de unga något annat att lägga energin på, säger Emilia.

– De unga, säger Erica och skrattar till.

– Jag låter som en 65-årig mamma, säger Emilia.

Jobb, bostäder och skola är viktiga frågor. Emilia berättar att skolan hon gick på som barn var väldigt rörig och ofta bytte rektor för att ingen ville vara kvar på tjänsten.

– Smedbyskolan fick de ju lägga ner, säger Erica.

– Man måste höja lärarlönen. De är så betydelsefulla för oss som går i skolan, de förtjänar mer så att det känns värt att gå till jobbet, säger Mikaela.

Jämställdhet och integration viktigt för trygghet

Men en av de frågor som engagerar dem mest är tryggheten.

– Om man har varit en stan en kväll vill jag, som ung kvinna kunna känna mig trygg på väg till bussen, säger Erica.

– Jag vill veta vad politikerna tänker göra för att få fler poliser synliga vid stationen, säger Emilia.

Men trygghet för vännerna handlar inte bara om polisnärvaro utan även hur man ska komma åt sexuella trakasserier och rasism i vardagen.

– För mig som är en ung svensk kvinna med utländsk bakgrund, uppvuxen i ett segregerat område handlar trygghet mycket om jämställdhet, jämlikhet, rasism och integration, säger Mikaela.

ANNONS