ANNONS

Laglydiga lokalpolitiker i Stockholm

P-böter genre
P-böter och fortkörningsböter hör till de mindre lagbrott som en del valkandidater begått.
Ingen av de politiker som kandiderar i kommunalvalet i Stockholms stad har begått något allvarligt brott.
Det visar Mitti:s kartläggning.
ANNONS

Gamla fortkörningsböter, några felparkeringar, en gammal snatteridom och ett antal betalningsanmärkningar och bokföringsbrott av äldre datum.  Den typen av brott dök upp när Mitt i granskade de de politiska partiernas kandidater i kommunalvalet i Stockholms stad. Några domar för allvarliga brott hittade vi inte.

För att kunna göra kartläggningen begärde Mitt i ut personnumren på politikerna, från Valmyndigheten. Med hjälp av personnumren sökte vi sedan igenom tingsrätternas register, från 2010 och framåt.

Dessutom gjorde vi sökningar hos förvaltningsrätten, Skatteverket och Kronofogden, utan att hitta några allvarliga förseelser.

Glädjande för stockholmarna förstås, och ett gott betyg åt de politiska partierna. Så hanterar till exempel Socialdemokraterna frågan:

– Vi kräver inget fläckfritt förflutet av våra kandidater, för alla måste få nya chanser i livet. Däremot kräver vi att de inte döljer något Alla kandidater måste skriva under en försäkran, där vi ber dem berätta om händelser  i det förflutna som skulle kunna vara skadliga för partiet. Det är en metod som bygger på tillit. Skulle vi upptäcka att någon dolt något för oss har vi möjlighet att agera på det, säger Johan Sjölander, kommunsekreterare hos Socialdemokraterna i Stockholms stad.

Mitt i tittade på kandidater från de här partierna: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.