Liberalerna hoppar av alliansutspel

Kommunhuset i Täby
Kommunhuset i Täby
Imorgon går alliansen i Täby ut med vilka frågor de vill driva efter valet. Men Liberalerna är inte med.
– Vi vill visa respekt för väljarna, säger Hans Ahlgren (L).

I morgon kommer ett utspel där Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna presenterar 22 punkter som de gemensamt vill driva efter valet. Från början var tanken att hela alliansen skulle stå bakom. Men Liberalerna har valt att ställa sig utanför.

– Det stämmer. För vår del finns ingen dramatik i detta. Vi ha haft ett bra samarbete i alliansen i Täby de senaste två perioderna och vi vill fortsätta styra tillsammans. Det finns bara ett skäl, nämligen att vi vill vara tydliga om vad en röst på Liberalerna innebär och vilka frågor vi vill driva, säger Hans Ahlgren, Liberalernas gruppledare.

– Vi vill visa respekt för väljarna.

Det är inte så att utspelet handlar om något som Liberalerna inte står bakom?

– Inte nödvändigtvis. Jag har varit med i tidiga möten om detta och jag vet bara grovt vad det kommer handla om, men jag kan säga att de kanske kommer ha andra tyngdpunkter än vad vi har. De har listat ett antal frågor och många av dom tycker vi är bra, säger Hans Ahlgren.

Liberalerna i Täbys gruppledare Hans Ahlgren.

Liberalerna i Täbys gruppledare Hans Ahlgren.

Liberalernas gruppledare avvisar också spekulationer om att detta skulle ha att med att Gunnel Allards lämnade Liberalerna för Moderaterna i somras.

Moderaterna vill inte kommentera Liberalernas avhopp före det att utspelet offentliggjorts.

– Vi ser gärna ett allianssamarbete framöver men vi vill inte kommentera ett utspel som inte finns än, säger Fredrik Wevle, politisk sekreterare för moderaterna i Täby.

Liberalerna i Täby vill lägga tyngdpunkten på förskola, funktionsnedsatta, bra boendeformer för äldre, satsningar på kultur och friluftsliv samt ett balanserat bostadsbyggande med god framkomlighet.