Lidingöfrågorna ligger dem närmast om hjärtat

Förstagångsväljarna Lovisa Egervall, Karin Frykhammar och Sharif Rahimi.
Förstagångsväljarna Lovisa Egervall, Karin Frykhammar och Sharif Rahimi.
Det är lite vuxenpoäng att rösta, tycker Lovisa Egerhammar, Sharif Rahimi och Karin Frykhammar.
I höst beger de sig till valurnorna för första gången. Lidingöfrågorna ligger dem varmt om hjärtat.
– Det är frågorna i kommunvalet som rör oss, säger Karin Frykhammar.

Hersby gymnasium en stålgrå och iskall onsdag tidigt i februari. Eleverna skyndar sig mellan huvudbyggnaden och skolrestaurangen som ligger i en byggnad bredvid.

Under ett träd på skolgården har Lovisa Egervall, Karin Frykhammar och Sharif Rahimi samlats. I höst ska de alla tre rösta för första gången.

”Vuxenpoäng”

– Det är en stor grej. Det är vuxenpoäng att man kan ha inverkan på samhället, säger Lovisa Egervall.

I höst hoppas också den politiska majoriteten på Lidingö att den planerade utbyggnaden av Hersby gymnasium ska ha kommit längre. Lidingö är i skriande behov efter fler gymnasieplatser men det behöver inte nödvändigtvis finnas i Hersby gymnasium, tycker Lovisa, Karin och Sharif.

– Nu är det enda alternativet Stillerska men den är väldigt specialicerad, säger Lovisa Egervall.

– Det behöver finnas valfrihet här på Lidingö, säger Karin Frykhammar.

Följt med föräldrarna

För Lovisa och Karin är valet var fjärde år en självklarhet. De har växt upp på Lidingö och följt med sina föräldrar när de gick och röstade. Sharif kommer från Afghanistan.

– Det var en diktatur och valet bestämde inte vem som skulle styra. Här kan varje individ faktiskt påverka med sin röst. Jag tycker att det är en skyldighet för alla att delta i demokrain och rösta, säger han.

Trots olika bakgrund har de tre andå kommit till samma slutsats om valet – det är roligt, viktigt och ansvarsfullt att rösta. Och – det är de lokala frågorna som ligger dem närmast om hjärtat.

Lokala närmast

– Det lokala är närmast. Det är nog därför jag tänker mest på det. Det påverkar mig mest, säger Lovisa.

– I kommunvalet finns frågorna som rör oss. Vi är inte så inne i det här med bostadsmarknad och arbetsmarknad ännu. Nästa val blir det nog annorlunda, säger Karin.

– Ja, visst. Men man måste ända tänka framåt redan nu, säger Sharif.

Vad är det då för frågor som ni tycker är viktiga på Lidingö?

Karin: Att bevara grönområden på Lidingö. I Kappsta till exempel. Det här att Lidingö ligger nära stan men ända har skog och natur, det är Lidingös image och det gillar jag. Och så det här med bättre kommunikationer för oss som inte har bil. Men jag vet inte om det är en kommunal fråga egentligen.

Lovisa: Utbildning, miljö och bostäder, speciellt för unga. Sedna fick jag höra att det inte finns någon akutmottagning här på Lidingö. Vi är tvungna att åka till Danderyd eller Täby. Det borde finnas, vi är ju ända 45 000 invånare här.

Sharif: Det är ju bostadsbrist, så det är viktigt. Jag tycker också att det behövs fler poliser på Lidingö. En sak som är bra på Lidingö är att det finns så mycket idrott. Det tycker jag är värt att bevara och uppmuntra att det finns.

Underhållningsvärde

Alla tre tycker att beskriver valdagen som högtidlig. Men inte så att de kommer att klä upp sig för att gå till vallokalen, eller äta något speciellt.

– Jag ska bara rösta och sedan följa nyheterna, säger Sharif.

Men Karin Frykhammar ser ändå ett underhållningsvärde med det som händer fram till valet.

– Det är en cool grej med alla planscher och all uppståndelse. Nu blir det roligare att hänga med i debatten när man själv får delta, säger hon.

Fakta

Röstberättigade i Lidingös kommunalval

Svenska medborgare:

Förstagångsväljare sedan 2014: 1 987

Totalt antal röstberättigade: 32 597

Utländska medborgare:

Förstagångsväljare sedan 2014: 108

Totalt antal röstberättigade: 2 895

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB