ANNONS

Lokala S-toppen avgår – klar för riksdagen

Kadir Kasirga (S) är ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd
Kadir Kasirga (S), ordförande i Hässelby-Vällingby, har valts in i riksdagen.
Om invånarna i Västerort bestämde skulle Stockholms stad även i fortsättningen styras av en rödgrönrosa koalition. Ändå tyder mycket på att det blir maktskifte i både Stadshuset och stadsdelsnämnden.
S-märkte ordföranden i Hässelby-Vällingby Kadir Kasirga lämnar sin post i alla händelser - han har blivit invald i riksdagen.
ANNONS

Trots en marginell nedgång för Socialdemokraterna i valkretsen Yttre Västerort, där Hässelby-Vällingby och Spånga ingår, är den fortfarande partiets starkaste fäste i Stockholm. Enligt den preliminära sammanräkningen på torsdagen stannade S på 34,9 procent i riksdagsvalet – långt bättre än rikssiffrorna – och 33 procent i kommunvalet.

Kadir Kasirga är nöjd med resultatet.

– Jag tror att många underskattade vår mobiliseringsförmåga, och opinionsmätningarna visade inte så bra siffror, men slutspurten gav effekt.

”Knepigt läge”

Dessutom gjorde Vänsterpartiet ett mycket starkt val i Västerort. Det innebär att de rödgrönrosa, trots att Miljöpartiet nästan halverades och Feministiskt initiativ gjorde ett katastrofval, tillsammans nådde en klar majoritet i valkretsen.

Men det är ett teoretiskt resonemang. Miljöpartiet har inlett samtal med Moderaterna i Stadshuset, och i skrivande stund är det högst oklart om det framöver kommer att finnas något som kallas rödgrönrosa samarbete i staden. Och om det blir maktskifte i staden sker samma sak i stadsdelsnämnden.

– Det är ett knepigt läge, säger Kadir Kasirga.

Han tycker att samarbetet med MP i stadsdelsnämnden fungerat utomordentligt och beklagar att partiet valt att förhandla högerut.

Fokus på arbetsmarknad

Oavsett hur det går i det politiska maktspelet i staden kommer Kadir Kasirga att lämna sin ordförandepost i stadsdelsnämnden, och den lokala politiken. Han stod nämligen på sjunde plats på S:s riksdagslista i Stockholm, vilket räcker för en plats som riksdagsman de kommande fyra åren. Han säger att han kommer att ha särskilt fokus på arbetsmarknadsfrågor.

– Vi kommer att välja en ny gruppledare i oktober. Jag hoppas att den personen också blir ordförande i stadsdelsnämnden, men det får vi se.

ANNONS
ANNONS