ANNONS

Lokalpolitik – Allra viktigast i Danderyd

valsedlar
Vet du vad du ska rösta på nästa år?
För de boende i Danderyd är den lokala politiken viktig. I alla fall om valdeltagandet i kommunalvalet får vara mätstickan. Danderyd toppar listan i Stockholms län. Om ett år är det dags igen, men redan nu kickar Mitt i igång valbevakningen.
ANNONS

Politik och valfrågor berör många, inte bara Danderydsbor. Men här visar siffror att intresset är större än i alla andra kommuner i Stockholm för så väl lokala frågor som vilket parti som styr i riksdag och landsting.

Danderyd har högst valdeltagande i hela Stockholm både i både riksdagsvalet och kommunalvalet. Nästan 91 procent av de som fick rösta 2014 röstade till riksdagen. I kommunalvalet röstade dryga 89 procent.

Det finns skillnader

Fast det finns stora skillnader inom kommunen. I Mörby röstade endast 59 procent till skillnad från Enebyberg där i snitt 90 procent lade sina röster i valurnorna.

Moderaternas fäste är mycket starkt. I ingen annan kommun i Stockholm röstade så många på moderaterna, hela 41 procent av Danderydsborna röstade blått. Det är visserligen en nedgång med 9 procent från valet 2006 och den sämsta siffran sedan succéåret 1998 då de hade egen majoritet i kommunen. Frågan är om den trenden håller i sig i det kommande valet.

Högt stöd för Centern

På den andra sidan står Centern i nästan samma läge. Ingen annanstans i Stockholm är stödet så starkt för Centern som i Danderyd. Även Liberalerna hamnar i denna kategori. Bara Täby ligger före i väljarsiffror.

Socialdemokraterna hade däremot lägst siffror i hela landet, 6,9 procent röstade på partiet förra valet. Samma sak gäller för Sverigedemokraterna som har ett av sina svagare fästen i Danderyd. I förra kommunvalet fick partiet 2,29 procent av rösterna.

ANNONS

Viktiga valfrågor

När Mitt i Danderyd frågar kommunens partier vilka de viktigaste frågorna är inför valet 2018 återkommer vissa kärnämnen i flera partiers svar: Trygghet, bostäder, integration, äldreomsorg och skola. Frågor som de flesta kommunala partierna lyfter fram som viktiga.

Fakta

Viktiga politiska händelser i Danderyd

1991 – Ny Demokrati
Uppstickarpartiet Ny Demokrati lyckades slå sig in i kommunhuset i Danderyd efter valet 1991.  Två mandat tilldelades det högerpopulistiska partiet som gick i konkurs år 2000.

1991 – Biblioteksbråken
Danderyds kommun lade fram ett sparkrav på 6 miljoner inom kulturen skulle drabba biblioteken. Kulturnämnden i Danderyd hade planer på att lägga ned biblioteket i Enebyberg.

1994 – EU-val
I EU-valet 1994 var Danderyd den kommun som hade högst andel ja-röster i hela landet. 81 procent av väljarna var positiva till ett EU-medlemskap och var det starkaste fästet i Sverige.

1998 – Senast som V hade mandat
De röda partiernas mandat i Danderyd har genom åren bara blivit färre och färre för att sedan för vänsterns del helt försvinna. Senast som V hade mandat i kommunen var 1998.

1998 och 2006 – Blåa Danderyd
Moderaterna har historiskt sett haft ett starkt fäste i Danderyd. Efter valåren 1998 och 2006 blev partiet så pass stort att de hade egen majoritet i kommunen. Över 50 procent av väljarna röstade på dem.

2003 – Folkomröstning om euro
Precis som i EU-valet 1994 var Danderyd den kommun i hela Sverige som hade högst andel ja-sägare. I Danderyd röstade 74,7 procent för Euro, 23,6 procent emot och 1,7 procent röstade blankt.

2006 – Flest kvinnor för första gången
För första gången i Danderyds politiska historia satt fler kvinnor än män i fullmäktige. Av de 45 mandaten var 23 kvinnor och 22 män. Efter det har fördelningen mellan män och kvinnor pendlat.

Fakta

Så röstade Danderyd i kommunvalet 2014

Danderyd 2014 val

Källa: Valmyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.