ANNONS

Lorena Delgado får en plats i riksdagen

Lorena Delgado, vänsterpartist och ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd
Skärholmsbon Lorena Delgado börjar jobba i riksdagen på måndag.
Lorena Delgado, vänsterpartist och ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd, har kommit in i riksdagen.
– Nu får jag arbeta med politik på heltid. Det ger helt andra möjligheter, säger hon.
ANNONS

Lorena Delgado har lett Skärholmens stadsdelsnämnd i fyra år. Nu lämnar hon lokalpolitiken för politik på riksnivå. På måndag ska hon vara på plats i riksdagen.

– Jag visste att Vänsterpartiet skulle göra ett bra val men jag var inte helt förberedd på att det skulle ge mig en riksdagsplats. Jag blev chockad, faktiskt. Det är väldigt roligt att få den här möjligheten, säger Lorena Delago, som nu har tagit tjänstledigt från arbetet som materialplanerare på Astra Zeneca.

Lorena Delgado stod som nummer sju på Vänsterpartiets vallista i riksdagsvalkretsen Stockholms län. Det är Vänsterpartiets valframgångar som nu ger henne en riksdagsplats. Partiet fick 8 procent i riksdagsvalet och i Stockholms stad blev siffran ännu högre. Drygt 13 procent av stockholmarna röstade på V i riksdagsvalet.

Lorena Delgado får plats i riksdagen, för Vänsterpartiet, efter valet 2018. Därmed lämnar hon ordförandeskapet i Skärholmens stadsdelsnämnd

Besked från valmyndigheten, i högtidlig form.  Foto: Privat

Vilka frågor är viktigast att arbeta för i riksdagen?

– Pensionsfrågan. Dagens system är orättvist. Det missgynnar deltidsarbetande kvinnor och människor som kommit hit sent i livet. Jag tänker också arbeta för ett annat skattesystem, där förmögenheter och kapital beskattas mer och låginkomsttagare mindre. Jag vill kämpa för ekonomisk jämlikhet.

I skrivande stund är det ännu inte klart hur Stockholms stad kommer att regeras. Om Alliansen tar över lämnar Lorena Delgado sitt ordförandeskap i Skärholmens stadsdelsnämnd omedelbart. Om det blir ett rödgrönt styre kan hon stanna året ut för att ge en ”schysst överlämning”.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.