Många vill rösta när Lidingö går till val

Lidingö är sedan länge starkt fäste för Moderaterna, men S är starkast i en valkrets.
Lidingö är sedan länge starkt fäste för Moderaterna, men S är starkast i en valkrets.
Lidingö är sedan länge starkt fäste för Moderaterna. Men det är inte likadant i alla valkretsar, i en är Socialdemokraternas starkast. Följ med när vi på Mitt i nu drar igång valbevakningen!

Drygt 18 kronor av varje hundralapp du som Lidingöbo tjänar går till att finansiera stadens verksamheter och investeringar.

Genom din skatt är det du som äger en liten del av böckerna på biblioteket, betalar en liten del av lärarnas löner – du äger till och med en liten del av Lidingöbron.

Men din röst är du med och bestämmer hur politikerna ska använda de gemensamma skattepengarna.

87 procent röstade i kommunvalet

Valdeltagandet här på ön är högt.

2014 röstade nära 87 procent, ungefär 30 000 personer, i kommunalvalet.

Men det betyder samtidigt att cirka 4 500 röstberättigade Lidingöbor lät bli.

Lidingö stad är traditionellt ett starkt borgerligt fäste. Både på riksplanet och i kommunvalet är Moderaterna det starkaste partiet.

Men tittar man på de olika valkretsarna träder en annan bild fram.

Om alla Lidingöbor röstade som i Gångsätra Västra skulle till exempel Socialdemokraterna vara det starkaste partiet på Lidingö med 29 procent av rösterna.Här gjorde också Moderaterna sitt bottenresultat på ön – 19 procent.

I Torsvik Södra och Centrum var lokala Lidingöpartiet urstarka med drygt 22 procent av rösterna, därmed slog de moderaterna med en procentenhet.

Däremot kunde dock inte klå Centerpartiet som är starka på Lidingö.

C stora lokalt för Lidingöborna men inte på riksplanet

På hela Lidingö fick partiet drygt 17 procent av rösterna. På riksplanet var dock Centerpartiet inte lika populärt bland Lidingöväljarna.

Bara sju procent ville se C-ledaren Annie Lööf som landets stadsminister.

Det är ovanligt eftersom det vanligaste är att rösta på samma parti rakt av. Bara tre av tio väljare röstar på olika partier till kommun, landsting och riksdag.

Då har det oftast med närområdet att göra, säger Henrik Oscarsson, föreståndare på SOM-institutet, en oberoende opinions- och undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet som sedan 1986 mätt svenskarnas vanor och attityder.

– Om man röstar olika finns det ett skäl till det. Kommunalt kan det handla om att man känner någon granne som är lokalpolitiker eller brinner för en särskild lokal fråga, säger han.