Martin Melin (L): Vi måste ha fler poliser nu

Martin Melin vill in i den politiska hetluften.
Martin Melin vill in i den politiska hetluften.
Enskedebon Martin Melin kandiderar till riksdagen för Liberalerna. Han brinner för polis- och rättsfrågor och vill att Sverige ska ha världens bästa brottsbekämpning.
– Vi måste ha fler poliser nu, säger han.

Enskedebon, polisen, författaren och före detta Robinson-vinnaren Martin Melin kan kanske snart lägga till ytterligare en titel till listan. Han kandiderar nämligen för Liberalerna till riksdagen nästa år.

När Liberalerna i Stockholms län och stad i onsdags fastställde riksdagslistan för valet 2018 stod Martin Melin på 12:e plats.

– Det känns jätteroligt och lite förvånande, säger Martin Melin.

Hur kommer det sig att du engagerar dig politiskt?

– Jag har under en ganska lång tid varit aktiv i debatten framför allt när det gäller polisen och rättsfrågor. Jag har skrivit inlägg på Facebook som nått flera miljoner människor. Jag höll ett litet tal på Liberalernas riksmöte i mars och efter det mejade folk skrev att jag måste engagera mig politiskt, och jag tänkte att ”varför inte”. Sedan har det gått väldigt fort. Jag har röstat på Liberalerna i två val och jag har alltid röstat borgerligt, så det låg nära till hands.

Du börjar inte med kommunpolitik, utan går direkt på riksdagen?

– Om jag varit intresserad av trafiksituationen eller snöröjning är det kommunen som gäller, men jag är intresserad av rättsfrågor och då måste man upp på riksnivå för att kunna påverka.

Vilka frågor brinner du för?

– Jag vill att Sverige ska ha världens bästa brottsbekämpning. Då behövs det bättre verktyg, det kan handla om att skärpa vissa lagar. Jag vill till exempel skärpa lagstiftningen för vapenbrott.

Just nu pratar de flesta partier om fler poliser, vilken är din ståndpunkt?

– Ja, men många förklarar inte varför det behövs fler poliser. Idag kan vi inte ha tillräckligt många poliser i oroliga områden och ärenden med grova brott som våldtäkt ligger i balans eftersom de inte hinner utredas. Det behövs fler polsier nu, det är inte mer komplicerat än så. Men ett problem är att inte tillräckligt många vill bli poliser på grund av dålig lön och arbetsmiljö. Det måste man ta tag i.

Om du blir invald i riksdagen kan du inte arbeta som polis?

– Jag har varit polis i 27 år så ett litet avbrott på fyra år skulle jag nog kunna tänka mig att unna mig. Men med lite sorg.