Ministern vill att fler satsar som Järfälla

Per Bolund (MP), konsument- och finansmarknadsminister samt biträdande finansminister.
Per Bolund (MP), konsument- och finansmarknadsminister samt biträdande finansminister.
Regeringens Per Bolund (MP) klättrade upp på Herrestaskolans tak för att presentera vårbudgeten.

Med fötterna på Herrestaskolans sedumtak i Barkarbystaden presenterade Per Bolund (MP) regeringens vårpropositionen och förslagen i vårändringsbudgeten, som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

En svag bris får Per Bolunds slips att fladdra lätt när han inför den samlade skaran berättar om regeringens satsningar.

– Vårbudgeten handlar om stora satsningar på hållbarhet. Då tyckte vi att Järfälla var ett bra exempel att lyfta. Nyligen öppnade en bensinmack där både stora och små fordon kan tanka gas och här på Herrestaskolan har man byggt flera solcellsanläggningar på taket. Det är precis den här typen av investeringar vi vill se mer av, säger Per Bolund till Mitt i Järfälla.

Sammanlagt handlar det om satsningar på cirka 2,5 miljarder kronor och det är främst välfärden och det fossilfria samhället som stärks.

Det här satsar regeringen på

  • 600 miljoner kronor till vården
  • 50 miljoner till förskolan för att främja läsande
  • 350 miljoner kronor till äldrevården
  • Det fossilfria samhället
  • Kommuner ska få extra stöd för att låta ensamkommande ungdomar som rotat sig bo kvar
  • Polismyndigheten får 200 miljoner till utrustning samt för att stärka förmågan att utreda sexuellt våld
  • Fler ska jobba

Per Bolund underströk satsningarna på det fossilfria samhället där regeringen bland annat satsar på att underlätta handläggningen av solcellsstödet för att korta väntetiderna.

Bidragen finns där, men regelverket kan upplevas som snårigt. Vad ska ni göra för att det ska bli lättare att göra rätt?

– Vi har gett energimyndigheten i uppdrag att leverera ett antal förslag på hur man kan göra det enklare för människor att söka och få bidrag. Det ska vara klart till den första augusti.

Ni vill också fasa ut dieselbilar genom att införa miljözoner och ett ökat elbilsstöd. Vad säger ni till de som köpt en dieselbil i tron att de gjorde något bra för miljön?

Jag skulle säga att det är ett historiskt misstag av den förra regeringen att ge det ganska stora stödet för inköp av dieselbilar. Problemen var ju kända redan då. Men föroreningarna påverkar vår hälsa kraftigt och då kan vi som regeringen inte sitta med armarna i kors. Vi ger ju ett väldigt starkt stöd om nästa bil man köper är en elbil eller laddhybrid, och de kommer vara väl godkända i alla miljözoner.

Oppositionen kritisk till budgeten

Cecilia Löfgreen, moderaternas gruppledare i Järfälla kommun, är kritisk till vårbudgeten på flera punkter. Speciellt kritisk är hon dock till satsningen på trygghet.

–Trygghetskänslan har sjunkit markant i såväl riket som för Järfällaborna. Satsningen är minst sagt modest och jag anser inte att man har lyckats under mandatperioden, och man lyfter inte fram det nu heller, säger hon. 

Moderaternas skuggbudget läggs fram senare i vår.