Moderaterna långt ifrån sin forna storhetstid

valsedlar
Det är ett år kvar till valet. Men Mitt i Täby smygstartar bevakningen redan nu.
Täbybor går och röstar, visar statistik från Valmyndigheten. Men att varannan Täbybo lägger sin röst på Moderaterna är någonting som hör till Filippa Reinfeldts svunna dagar. De stora frågorna inför valet är om M fortsätter att tappa och om Liberalerna fortsätter att ta politisk mark? Häng med i Mitt i:s valbevakning.

Politik är viktigt i Täby. I kommunvalet 2014 hamnar Täby på en trettondeplats i landet och en fjärdeplats i länet när det gäller valdeltagande.

Men det finns skillnader inom kommunen. I Täby centrum valde nästan en tredjedel soffan framför valurnan, till skillnad från kommundelen Ellagård där över 90 procent gick och röstade. Där är också Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, starkare än Moderaterna.

Liberalernas starka ställning

Och Liberalernas starka ställning i Täby sticker ut i länet. Med sina 25 procent är Täby deras starkaste fäste, när det gäller riket är det bara Skinnskatteberg och Landskrona som är starkare.

Att kommunen är blå är inte direkt någon nyhet, men Moderaternas valresultat är på ett sluttande plan. I kommunalvalet 2014 gjorde Moderaterna sitt sämsta val sedan 1970-talet och partiet har tappat 30 procent av sina mandat sedan 2006. Samtidigt gjorde Centerpartiet sitt bästa val på länge och även om Liberalerna inte riktigt lyckades behålla valframgångarna från 2010 kammade partiet hem ett av sina bästa valresultat någonsin.

Socialdemokraterna står still

Miljöpartiet gick framåt och fick fem mandat 2014, men för Socialdemokraterna ser det inte särskilt ljust ut – de har stått still på åtta mandat sedan tappet från elva i valet 2006.

I många kommuner tog Sverigedemokraterna sitt första kliv in i fullmäktige år 2014, så även i Täby. Men deras ställning är bland de svagare i landet med enbart två mandat.

Vad kommer valet att handla om?

Men vad kommer valet att handla om i kommunen? Det är lite för tidigt att säga enligt en rundringning som Mitt i Täby gjort till de olika partierna. Men mycket tyder på att skolan, arbetsmarknad, bostäder åt unga samt äldreomsorg och integration blir viktiga frågor. Flera lyfter också tryggheten som en fråga inför valet.

M tappar mandat lokalt

Om Moderaternas stridigheter på riksplanet färgar av sig i Täbyrösterna återstår att se. Men en del tyder på att den kommunala moderatledningen har mycket sig själv att skylla för rösttappet.

Under Filippa Reinfeldts tid hade M 53 procent i kommunen, efter Leif Gripestams intåg har siffrorna dykt till 37,5 procent.

Fakta

Täbypolitiken genom åren

Skatteupproret 1989. Finansminister Kjell-Olof Feldts så kallade Robin-Hood-skatt fick politiker i Stockholm att se rött. Kommunalrådet Birger Hultman (M) sa att kommunerna i länet inte är så rika som Feldt menade och att även högt beskattade kommuner kunde vara misskötta.

Egen makt. 1991 Moderaterna i Täby får egen majoritet med 31 mandat och Ny Demokrati får två mandat.

Norrortsleden 1994. Alla partier röt ifrån om Vägverkets planer på trafikled genom Täbys grönområden, men man försökte göra det bästa av situationen. Kommunalrådet Henrik Westman (M) uttryckte kort och gott: ”Vi är i händerna på Vägverket”.

Stridsfrågor 1991-94. I Expressen från 1991 står det att dåvarande kommunalråd Henrik Westman (M) stred för tunnelbana eller utbyggd Roslagsbana, fler bostäder och färre kontor samt en tvärled genom Täby. 1994 var de hetaste stridsfrågorna skolmaten och Hägernäsbiblioteket.

Välavlönat kommunalråd 1994. Kommunalråd Henrik Westman (M) hade näst högst lön av alla Sveriges kommunalråd 1994. I en intervju med Expressen sa han att han skulle tacka ja till en fallskärm på 32 800 kronor i månaden efter att han gått i pension trots att han fått ett nytt jobb, vilket stred mot Kommunförbundets rekommendationer.

Biljettbråket 1997. När Dagens Nyheter utsåg Täby till landets mest effektiva kommun ville Täbys kommunalråd Henrik Westman (M) fira med tårta, men skolorna ville inte vara med. När man skickade ut biobiljetter istället såg lärare och rektorer det som ett hån. De ansåg att kommunen sparat in för mycket och att tårta och biljetter inte var en tillräcklig kompensation.

Maxtaxan 2001. Täby hade som enda kommun en opinionsundersökning om maxtaxan inom barnomsorgen. 49 procent svarade ja till maxtaxan, 39 procent nej och var tionde Täbybo avstod från att svara i undersökningen.

Trängselskatten 2006. I Täby vann nejrösterna med 65,8 procent i valet om trängselskatten. Under 2005 var motståndet stort och den som stod i täten var kommunalrådet Filippa Reinfeldt (M). När den dåvarande maken Fredrik Reinfeldt (M) föreslog trängselskatten 2006 tvärvände hon och berömde initiativet, men med skillnaden att skatten skulle finansiera förbifarter.