Moderaterna genrepar sitt valmaskineri

Moderata volontärerna Olle Appelgren, Lena Törner och Tao Wen går ut för att knacka dörr.
Moderata volontärerna Olle Appelgren, Lena Törner och Tao Wen går ut för att knacka dörr.
Med ett knappt år kvar till valet så testkör (M) sin valorganisation. Volontärer knackar dörr och raggar röster och i november hålls en test-valvaka i lokalen på Järnvägsgatan.

Volontärerna Olle Appelgren och Lena Törner kliver upp för trappan till villan i Tulemarken och ringer på hos Peter Sunmark.

– Hej vi kommer från Moderaterna och undrar om du har några frågor som du vill skicka med oss?

– Ja, jag tycker att kommunen borde ha ett gymnasium med de grundläggande linjerna. Och att man borde tänka till kring de planerade höga husen på torget. Allt behöver inte vara skyskrapor, man borde utveckla staden med respekt för det som redan finns, säger Peter.

Volontären Olle Appelgren pratar valfrågor med Peter Sunmark i Tulemarken. Foto: Maria Lilja

Ursviksborna pratar trafik

Olle Appelgren och Lena Törner är för kvällen ute med Anton Claesson, politisk sekreterare i Moderaterna, Josefin Malmqvist (M), föreningsordförande i Moderaterna i Sundbyberg och ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden och volontären Tao Wen, för att knacka dörr och fånga in åsikter från Sundbybergsborna.

Vad man pratar om, stör sig på eller önskar sig, varierar från område till område berättar de.

– I Ursvik pratar folk ofta om trafiksituationen och kollektivtrafiken, att många kör för fort och att man vill ha fartgupp till exempel, säger Josefin Malmqvist.

– I Duvbo pratar man mycket om skolfrågor och om att klasserna borde vara mindre, säger Lena Törner.

– I Centrala Sundbyberg irriterar man sig på att det är hopplöst att hitta parkeringar och att det är besvärligt när man stänger av gator för byggen, säger Olle Appelgren.

Josefin Malmqvist (M) planerar kvällens dörrknackning ihop med volontären Tao Wen och politiske sekreteraren Anton Claesson. Foto: Maria Lilja

Genrepar för första gången

 

Det är första gången som Moderaterna genrepar sin valrörelse på det här sättet och alltihop avslutas med en test-valvaka i lokalerna på Järnvägsgatan den 23 november.

När de är ute så passar de så klart också på att berätta om vad de tycker att de har lyckats bra med under mandatperioden.

– Jag är stolt över att fler Sundbybergare än tidigare går till jobbet, i och med att vi gjort stora satsningar på försörjningsstödet. Vi har också det lägsta antalet hushåll med socialbidrag på åtta år, det visar att våra insatser gör skillnad, säger Josefin Malmqvist.

Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, är också mycket nöjd över att kommunen för första gången sedan 2010 gör ett överskott.

– 2016 gjorde vi det bästa ekonomiska resultatet på sex år. Det handlar om ordning och reda i ekonomin för att få loss resurserna, säger han.

Stora satsningar i tre områden

Framöver vill Josefin Malmqvist satsa mer på skolan och på att få fler i arbete.

– När Sundbyberg växer så snabbt som vi gör så måste vi också säkerställa att välfärdstjänster som skolor, förskolor och lekplatser hänger med. För att ha råd med det så måste vi dessutom se till att ha koll på pengarna, säger hon.

Mikael T Eriksson vill bland annat se en fortsatt utveckling av Hallonbergen, Rissne och Ör.

 Vi ska jobba för att komma åt de kriminella element som finns där och bidra till en miljö i området

Mikael T Eriksson

– Vi har möjliggjort stora investeringar i de här tre stadsdelarna, som varit socialt och ekonomiskt eftersatta, under vår mandatperiod. Ör fortsätter nu att utvecklas av Folkhem och nu är det Rissne och Hallonbergens tur. Vi ska jobba för att komma åt de kriminella element som finns där och bidra till en miljö i området, säger han.

Både Josefin Malmqvist och Mikael T Eriksson ser framför sig att de vill fortsätta att styra ihop med samma partier som i dag om det vinner valet till hösten.